Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Втора прокуратура оневини Боил Банов за 'Ало, Банов съм'

OFFNews 30 декември 2019 в 22:19 4329 0

Снимка БГНЕС, архив

Боил Банов

Втора, по-висшестояща прокуратура оневини министъра на културата Боил Банов по скадала "Ало, Банов съм", пише в. "Сега", като се позовава на постановлението на прокурор Б. Дукова от Апелативната специализирана прокуратура от 19 декември.

Сигналът срещу Банов бе подаден от депутата от БСП Елена Йончева в края на януари. Тя разпространи три записа от телефонни разговори, на които се чува как Банов дава инструкции за печално известния с резултата ремонт на столичното Ларго. Указанието е да се направи така, че изпълнителят да не трябва да плаща поне 700 000 лв. неустойка за забавяне.

Самият Банов тогава се обяви на жертва на рекет.

Започна проверка, която приключи с прокурорско постановление от 11 април, според което няма данни за престъпление. Не е установено и набавяне на имотна облага.

Решението е обжалвано. Григор Здравков от "Антимафия" и лидерът на БСП Корнелия Нинова искат отмяна на постановлението на Специализираната прокуратура и образуване на досъдебно производство. Сега прокурор Дукова обаче потвърждава отказа на по-долната инстанция като обоснован, законосъобразен и правилен. Нейното постановление е издадено ден след клетвата на новия главен прокурор Иван Гешев.

То може да се обжалва пред Върховната касационна прокуратура.

Ремонтът на Ларгото продължи 7 г. и струваше над 15 млн. лева от Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г." Вторият и третият етап продължиха до пролетта на 2016 г. и включваха консервация на разкопките на открито на главната улица на Антична Сердика и поставянето на стъклени куполи на пл. "Независимост" над разкопките. Те струваха повече от 12,5 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews