Втори опит да обяснят защо са укрити имоти на Порожанов

Според КПКОНПИ министърът посочил, че с г-жа Порожанова съжителстват на съпружески начала. МЗХГ: ЕГН-то ѝ е попаднало в грешна графа

OFFNews 11 май 2019 в 15:42 11814 5

Министърът на земеделието Румен Порожанов е изпратил до Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) молба да публикува пълната му имотна декларация, съобщават от МЗХГ. Това се случи, след като медийни публикации на "Биволъ" и в. "Сега" разкриха, че в качената онлайн декларация са пропуснати придобити наскоро от съпругата му два апартамента в София и гараж, както и земя в Банкя. Същите имоти са посочени в хартиеното копие на декларацията на министъра.

След като гръмна новината за скандално укриване на имотно състояние на висш представител на властта не от кой да е, а от Антикорупционната комисия, оттам обясниха, че Порожанов помолил тази част да бъде отрязана, защото министърът декларирал, че:

"...не желае да бъде публикувана информация относно лицето, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала и относно имуществото и доходите на това лице, твърдят от антикорупционната комисия."

КПКОНПИ удовлетворила желанието му, понеже законът и софтуерът ѝ позволявал, стана ясно от официалното ѝ съобщение. В това съобщение на няколко пъти се говори за "фактическо съжителство", макар че посочената в декларацията дама носи фамилия "Порожанова" (?!).

С други думи, министър Порожанов се е възползвал от законовата възможност да не огласява публично имуществото на лице, с което живее на съпружески начала. Обявил е г-жа Порожанова не за съпруга, а за партньорка, с която съжителства, а КПКОНПИ не е забелязало съвпадението във фамилията!

Днес от МЗХГ се опитват да обяснят ситуацията, като посочват, че в декларацията си Порожанов не е посочил изрично отметката за фактическо съжителство. Данните на Веска Порожанова (ЕГН, име) попаднали в грешната графа и това не трябвало да се разчита като нежелание да се декларират имотите ѝ.

Публикуваме пълното съобщение на пресцентъра на МЗХГ по казуса:

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов депозира в петък заявление до КПКОНПИ, с което моли да бъдат предприети мерки за публикуването на всички данни от хартиения носител на подадената от него декларация за 2017 г., в това число и данните по отношение на съпругата му, тъй като не попадат в хипотезата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ.
В подадената декларация са посочени всички обстоятелства, както по отношение на лицето, заемащо висша публична длъжност, така и за неговата съпруга. При попълването на декларацията на стр. 2 не е направена отметка за нито едно от посочените обстоятелства:
1. Наличие на фактическа раздяла
2. Не живее заедно със съпругата си и няма общо домакинство и няма да декларира нейното имущество и доходи на основание чл.37, ал. 5 от ЗПКОНПИ
3. Фактическо съжителство на съпружески начала.
Предвид липсата на отметка в посочените по-горе колони, механичното пренасяне на ЕГН-то на съпругата му от предходната колона, в която са посочени имената и ЕГН-то за съпругата, в колоната за случаите по чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ за „фактическо съжителство на съпружески начала", не отговаря на действителното положение и не следва да се счита за нежелание за публикуване на информация относно лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала.
По отношение на единственото, установено от комисията несъответствие, за същото е получено уведомително писмо от 13.03.2019 г., в което се посочва, че не са попълнени трудовите доходи от заеманата длъжност за 2017 г. В определение от комисията 14-дневен срок е подадена коригираща декларация и е представена необходимата информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

5

Кики

11.05 2019 в 19:44

КЛОАКА!!!

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

11.05 2019 в 19:43

Едно време имаше една келнерка в „Казиното” в Пазарджик, Мичето. Та Мичето си имаше номер. Смяташе така: "Шест ракии девет лева, две мешани скари 4 лв., две салатки 2 лева и, ако мине, три лева."
Ако се случи някой катил да попита какво е това „ако мине”, Мичето дава заден: „Не минава.” И го задрасква.
Но това бяха келнери от старата школа.

8931

3

AnderXale

11.05 2019 в 19:35

МАФИЯ