Задържаха баща и син за лихварство в Разградско

OFFNews 03 юни 2020 в 17:04 2347 0

Снимка pixabay

Баща и син от разградското село Китанчево са задържани за 24 часа заради лихварство, съобщиха от пресцентъра на Окръжната прокуратурата. 

Срещу 46-годишния баща Станимир С. ще бъдат повдигнати две обвинения - за лихварство и за пране на пари. Синът му - 30-годишният Танер Г., ще получи обвинение за помагачество в лихварската дейност. 

Досъдебно производство е образувано още през януари т. г., след като станали известни действията на двамата мъже. Престъпленията им са доказани и чрез специални разузнавателни средства. 

Станимир разполагал със солидни средства. Когато негови съселяни закъсвали за пари, вземали пари назаем от него срещу лихва и материален влог. За да им отпусне кредит, бащата искал до пълното му погасяване автомобилът с големия и малкия талон на длъжника да остане на съхранение при него.

Така днес пред дома на мъжа са открити и иззети 22 коли, паркирани на поляната пред луксозната му къща. 11 от автомобили са леки, а три са товарни. Освен тях бащата и синът разполагали и с други 8 превозни средства. 

При претърсванията в къщата са открити 500 грама златни накити, левове и евро на обща стойност 20 хил. лв., газов пистолет и няколко нотариални акта. 

На името на Станимир се водят три къщи и 8 дка земеделски земи. Съпругата му притежава апартамент. Мъжът получава субсидия за отглеждане на животни, с които обяснява луксозния си начин на живот. Днес при претърсването обаче са установени едва 50 – 60 овце в двора му. 

До момента няколко съседи са потвърдили за лихварската дейност на двамата мъже. 

Наказанието за такива провинения е от 5 до 10 г. лишаване от свобода, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на дееца, ако бъде признат за виновен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews