Задържан е Миню Стайков и още 9 души

OFFNews 05 септември 2018 в 11:36 9563 2

Миню Стайков замесен в незаконно производство на цигари

Собственикът на „Винпром Карнобат“ ООД Миню Стайков е разследван след случай с разбиването на фабрика за незаконно производство на цигари.

Това стана ясно от изказване на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев, който даде подробности около акцията в офиси на дружествата „Винпром Карнобат“ ООД, „СИС Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД. Името на Миню Стайков се свързва с фамилията Арабаджиеви, които също отскоро са обект на прицел от страна на прокуратурата - както OFFNews писа, той е бивш сват на Ветко Арабаджиев

Иван Гешев обясни, че делото, по което са задържани 10 души, е образувано преди 2 месеца. Тогава ГДБОП и прокуратурата влезли във фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат. Фабриката била "с най-модерното оборудване в България" и работила с капацитет 1000 мастероска цигари за пет работни дни. Печалбата по цени "на черно" била около 1.5 млн. лв. По "държавни цени" фабриката прибирала 6 млн. лв. на месец.

Във фабриката са работили хора от Армения, които не излизали от нея. Те живеели в специално изградени помещения, сред които имало спални и фитнес. Сградата, в която се помещавала фабриката пък, била собственост на сина на кмета на Карнобат. Фабриката работила от 2015 година.

Преди два месеца не били повдигнати обвинения, тъй като тогава прокурорите задържали шофьор и портиер. "Т.нар. "отцепка", които за нас към този момент не представляваха сериозен интерес, като се постарахме през тези няколко месеца да развием информацията, за да стигнем до реалните собственици на фабриката", обясни Гешев. Той изрази надежда утре да бъдат оповестени имената на задържаните и каза, че вероятно Миню Стайков е сред тях. 

"Ние произвеждаме акции, когато съберем доказателства - нашата цел са доказателствата, а не да задържим конкретно лице да се снимаме с него", заяви още шефът на спецпрокуратурата.

Той обясни, че случаят няма нищо общо с акцията в хотел "Маринела" в София.

Гешев не даде подробности за това каква е връзката на фирмите на Миню Стайков с фабриката за цигари. Той поясни, че се разследват случаи с пране на пари и данъчни престъпления.

Задържаните остават в ареста за 24 часа и до края на деня вероятно ще бъде ясно дали и какви ще бъдат повдигнатите обвинения.

Гешев обясни, че случаят няма нищо общо с акцията "Захарно петле" през 2013 година, когато за източване на ДДС беше задържан синът на Миню Стайков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови