Задържаният за тероризъм в Бургас се бил за джихадисти в Сирия (снимки)

Акцията на ГДБОП и ДАНС и във Враца, 20 разпитани

OFFNews 02 юли 2020 в 12:30 4581 0

Задържаният в Бургас 21-годишен Мохамед Абдулкадер е участвал в пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки в Сирия. 

От 2015 г. до момента младежът неколкократно е пътувал от България до Сирия, където баща му и в момента е лидер на една от тези групировки. Именно той е радикализирал сина си и го е привлякъл към терористична дейност в Сирия. 

 

Това става ясно от съобщение на спецпрокуратурата след акцията по задържането на българския гражданин вчера. Контратерористичната операцията на ДАНС и ГДБОП е проведена в Бургас и Враца. 

Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания. 

Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница. С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.  

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови