Зам. главен прокурор: Очите ще иска да го върнат в България, няма да чака дело в Турция

В дома на Бенчев са открити бележки за черно счетоводство, издирваният съветник Пейо Янков още се крие

OFFNews 05 август 2018 в 18:05 10390 4

Димитър Желязков - Очите ще се съгласи да бъде върнат в България, не мисля, че ще иска да има дело за екстрадиция в Турция, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев, който доскоро оглавяваше спецпрокуратурата.  

Очите няма нищо на свое име, нищо, че живее в палат в село Кошарица, който се води на офшорка, каза още Гешев. Той допълни, че Желязков не е страхлив, за разлика от други издирвани от правосъдието българи, като визира банкара Цветан Василев, който е в Сърбия. 

Желязков е минал от Гърция в Турция, за да избегне европейската заповед за ареста му, на 3 август в 19,09 часа, разкри Гешев. Очите бил в кола на Бенчо Бенчев. Днес са претърсени 30 адреса, включително и на фирми, които са свързани с Димитър Желязков. 

Утре специализираната прокуратура ще прецени дали срещу Бенчев, бившия депутат от ДПС Несрин Узун и другите задържани в Истанбул да бъде образувано отделно дело за лично укривателство на Очите. В такъв случай то ще бъде прехвърлено в Районна прокуратура в Бургас. 

В дома на Бенчев обаче е открито черно счетоводство - бележки колко пари да се дадат на Димитър Желязков, така че то. й вероятно ще бъде разследван и за пране на пари. 

Едно от издирваните лица, което беше в Испания, се предаде, разкри още Гешев . Той обаче уточни, че това не е търсеният съветник от Несебър Пейо Янков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови