Записването в първи клас става чрез дискриминация, заключи прокуратурата

OFFNews 10 юли 2017 в 13:24 8587 0

Записването в първи клас става чрез дискриминация, заключи прокуратурата

Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала за дискриминационни критерии при класирането на ученици в първи клас. 

От прокуратурата съобщават, че са направили "произволно проучване" на допълнителни критерии за класиране на първолаци и са констатирали дискриминационни условия като това, че предимство се дава на деца, чиито родители към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката (МОН), Столична община или държавната администрация. Имало и условия, според които с предимство са децата, на което поне единият родител е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация или работят в "сферата на образованието".

В тази връзка прокуратурата е оспорила по съдебен ред текст от Системата за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

В тази връзка е сезирана и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) "в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната".

След проверката на прокуратурата са получени и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии, които също са изпратени в комисията по компетентност.

От прокуратурата обаче смятат, че от комисията не изпълняват задълженията си в цялост, тъй като не е започната проверка за наличието на дискриминация и в други училища, различни от проверените от прокуратурата. По представените случаи от КЗД са ангажирани "единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !