Започна делото за загинал колоездач, близките настояват за по-тежко наказание

OFFNews 09 януари 2019 в 14:19 1798 0

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу пияния шофьор, обвинен в убийството на 33-годишния колоездач Евелин Дуков от Царево. Близките на загиналия излязоха на мирен протест пред Съдебната палата с искане за по-тежки наказания за шофьори в пияно и/или дрогирано състояние.

По време на досъдебното производство 60-годишният обвиняем Владимир Колев от София е пуснат от ареста с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Днес съдът отказа да промени мярката му със задържане под стража и Колев беше пуснат под домашен арест. Той все още отказва да признае вина за катастрофата и твърди, че не той управлявал автомобила.

През декември 2017 г. Колев се движи насрещното с 94 км/ч., когато блъска 33-годишния Дуков на изхода на Приморско. След инцидента дрегерът отчита 2,7 промила алкохол в кръвта му. От липсата на спирачен път става ясно, че дори не е направил опит да спре. След катастрофата Колев напуска мястото на инцидента и се укрива, докато полицията не го намира в почивна база в Приморско.

С помощта на експерти и юристи близките на Дуков са разработили предложения за законодателни промени в Наказателния кодекс. Според тях сега действащата разпоредба не гарантира пропорционално наказание за пияни и/или дрогирани шофьори.

В момента тя предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 г. за причинена смърт, а при особено тежки случаи - от 5 до 20 г., като Законът не дава възможност шофирането под въздействието на алкохол и/или наркотици да се тълкува като утежняващо вината обстоятелство.

Искането на близките на убития колоездач е утежняване на наказанията при причинена смърт, които да станат от 5 до 20 г., а в особено тежки случаи - от 10 до 30 г. В подкрепа на желаните от тях промени с публична декларация са се обявили община Царево, сдружение "Вело Царево" и велоклуб "Спартак" - Варна, а подписката им е подкрепена от повече от 2000 човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови