Затвор за двамата машинисти на влака-убиец от Хитрино

OFFNews 22 януари 2020 в 18:29 3519 0

Снимка БГНЕС

Мегаделото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, при която бяха отнети 7 човешки живота и причинени значителни материални щети, завърши с ефективни присъди за двамата локомотивни машинисти.

15 години лишаване от свобода за машиниста Димитър Михнев и 10 години затвор за колегата му Радослав Петков постанови днес Шуменският окръжен съд по делото "Хитрино", предаде БНР.

Две години бяха нужни на съда, за да изясни фактическите обстоятелства около трагичния инцидент от 10 декември 2016 г. Защитата на пострадалите при инцидента на гара Хитрино поиска по 20 години затвор за двамата обвиняеми машинисти, преповтаряйки претенцията и на прокурор Маргарита Георгиева. В края на миналата седмица тя също настоя за максимална присъда за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.

В пледоарията си адвокат Николай Димитров обяви, че превишената скорост е основната причина за влаковия инцидент отпреди три години. „Считаме, че следва и двамата машинисти да понесат отговорността за настъпилото събитие. Ако не получим тази присъда, ще смятаме, че това деяние не съставлява особено тежък случай“, добави той.

Вследствие на катастрофата и последвалия взрив на изтекъл газ от разкъсана цистерна загинаха 7 души от шуменското село и бяха нанесени сериозни материални щети.

Защитниците на машинистите Михнев и Петков поискаха оправдателни присъди. Те бяха категорични, че обвинението не е доказано. „За да има осъдителна присъда, всички съществени елементи на доказване трябва да бъдат налице. Само така може да се постанови един стабилен съдебен акт. А прокурорът каза, че причината за експлозията не е установена”, обясни адвокат Ивайло Йорданов. Причината за трагедията е лошата жп инфраструктура, заявиха вчера защитниците на обвиняемите.

В съдебната зала двамата машинисти казаха, че съжаляват за тежките последствия и помолиха да бъдат оправдани. По време на делото Михнев бе пуснат под гаранция от 10 000 лв., а Петков бе с мярка "подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови