Затворът превъзпитал Полфрийман и го направил нов човек

Даниела Добрева 20 септември 2019 в 13:11 5128 4

Затворът превъзпитава хората и ги превръща в строители на новото време. Това излиза от мотивите на Софийския апелативен съд, които предизвикаха вълна от недоволство заради ранното пускане на австралиеца Джок Полфрийман, който уби студента Андрей Монов.

Полфрийман е освободен, защото е изтърпял повече от половината от 20-годишната си присъда за убийството на студента Андрей Монов и вече не представлява заплаха на обществото. Напротив, у него се наблюдава преосмисляне на престъпното му поведение. Това е записано в мотивите на тричленния състав на съда с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

В документа се отбелязва, че Полфрийман е бил награждаван нееднократно за помощта, която е оказвал на други затворници да формулират свои жалби, завършил е успешно висше образование и е показал усърдие. През целия си престой в затвора Полфрийман е осмисил присъдата си, като е регистрирал и сдружение, развило активна дейност в обществена полза, е посочва съдът. Сдружението е съдействало за подобряване на положението в българските затвори, негови представители са вземали участие и в обществени обсъждания, свързани със законодателни изменения в тази насока.

Апелативните съдии считат, че няма убедителни доказателства за необходимостта да продължи превъзпитанието на австралиеца, защото при престоя си не е показал криминални прояви, които да застрашат живота и здравето на затворниците, служителите или на други хора. Съдът не му прилага и пробационна мярка, но му налага изпитателен срок от 6 г. 6 месеца и 25 дни. Решението на САС е окончателно.

До това развитие на нещата се стига обаче след разгорещени спорове. Прокурор Трифонова заявява, че наред с положителните прояви на австралиеца той е извършил и много нарушения в затвора в периода 2010 г. и 2018 г. и са му били наложени наказания. Трайно поправяне на поведението има едва през тази година.

В спора се включва и юрисконсултът на Централния софийски затвор, който казва, че „специалната превенция не е постигнала целта си“ и ще има негативен ефект върху поведението на други лишени от свобода.

Адвокатът на Полфрийман обаче опонира, че австралиецът е пускан няколко пъти на свобода за добро поведение.

„Искам да продължавам моята дейност като част от Българската затворническо сдружение, защото за 12 г., съм учил законите – ЗИНЗС, различни европейски законите изисквания. Идеята ми е, когато изляза, да продължавам в тази насока реформите в институции на българската система. Имам предложения за работа в няколко държави. Ако съм в Австралия, имам работа там осигурена. В България, в случай че съм тука, имам осигурен работа. Имам предложена работа и в Германия“, казва самият Полфрийман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

4

ЛАФЪРДИЕВ

21.09 2019 в 10:23

Хвала за нашичкия МИЛОЗЛИВ съд.. От жлътите павета той вижда по-добре и повече положителните промени у затворниците..
От тез, дет ги пазят зад затворническите стени..
Зам.-началникът на Софийския затвор Десислав Трайков, който депозира оставката си, заяви пред журналисти, че е представил на съда СЕДЕМ листа ОТРИЦАТЕЛНО становище за Джок Полфрийман...
А Иванчева и Петрова сега си късат дрехите от яд, че не са заклали Ваклин.. По-леко щяха да се отърват..

12270

3

HristoSliven

20.09 2019 в 18:16

Нито парламента, нито прокуратурата имат някакво отноешние към предсрочното освобеждаване. Възможност за такова има предвидена в НК, но не е задължителна. В конкретния случай, СГС е отказал освобождаване, а пред САС прокуратурата е настоявала Полфрийман да не бъде осовобождаван! Протоколите от с.з. вече ги има в мрежата, за когото е интересно, да ги прочете.
В случая въпросите ЗАЩО и КОЙ е взел решението е изцяло към Калпакчиев. Може да да се попитат и неговие колеги от ССБ, ако има какво да кажат. И любимият на Калпакчиев БХК може да отита да обясни, още повече, че тяхно становище е давано по делото!

4000

2

Радослав

20.09 2019 в 17:34

В духа на традицията за издигане на неспособни и откровено вредни за обществото индивиди и на този му била осигурена работа в "няколко държави", в т.ч. и нашата. И защо ли си мисля, че "строенето на новото време" няма да е свързано с бъркане на цимент, а ще бъде впрегнат от някоя паразитираща неправителствена организация в защита на "онеправданите". Защото това е описаната от многоуважаемите съдии "активна дейност в обществена полза" която този развиваше в затвора, а именно да се оплаква от условията там и да отправя искания за намаляване на присъдите на други "променили" се личности.
И за каква промяна говорят тези толупи в тоги, при положение че този дори веднъж не се извини на родителите на момчето? И до последно твърдеше, че бил защитил някакъв имагинерен циганин, който така и не беше открит?
Какво точно е морално в основанието им да го освободят при наполовина излежана присъда?

6506

1

bobacko

20.09 2019 в 14:56

Благодарение на главанаците от народното събрание е пуснат на свобода, а с любезното съдействие на прокуратурата този убиец няма да си излежи присъдата в Австралия