Здравка Калайджиева: Пред президента стои моралният избор дали да потвърди избора на Гешев

Методите на прокуратурата имат за цел да всеят страх , заяви тя

OFFNews
31 октомври 2019 в 12:59 | 2051 |1

Конституцията оставя възможност на президента да прецени дали ще се съгласи с избора на Иван Гешев за главен прокурор, който беше извършен по странен начин, или да се съгласи с аргументите на хората, извън сградата на ВСС, които са и днес по площадите.

Това каза пред БНР съдия Здравка Калайджиева - правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург 2008-2015 г. Според нея пред президента Румен Радев стои само моралният избор дали да върне, и то мотивирано - като обясни защо той не е съгласен, или да потвърди, било то с мотиви или без мотиви, избора на Висшия съдебен съвет. "Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд", уточни тя.

"Проблемът е дали някога някой ще инициира сериозна реформа, която да елиминира тази хегемония на прокуратурата и методите, с които тя се ползва, включително и безнаказаност", каза Здравка Калайджиева.

"В изявленията на Иван Гешев имаше много заявки за непознаване на правата на човека и гаранциите, които българското правосъдие трябва да предостави за тяхното спазване", категорична бе съдия Калайджиева.

"Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията", уточни тя в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

По думите ѝ това е тревожно, защото главният прокурор е методически ръководител на всички прокурори в страната - по закон. Той би трябвало да насочва работата на прокуратурата в посока на спазването на правата на човека, а не на тяхното пренебрегване в интерес на работата на прокуратурата.

Според съдия Калайджиева единодушната номинация за Гешев от всички членове на Прокурорската колегия във ВСС е било заявка, че няма да приемат друг кандидат. Тя припомни множеството писма, изпратени от различни организации и структури, в подкрепа на Гешев и коментира:

"Тези пози напомнят на партийни събрания на БКП по месторабота. Не смятам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, защото представата за железния юмрук на партията, който беше характерен за еднопартийните условия преди 1989 г., в многопартийни условия може и лесно се превръща в инструмент, бухалка за разправа с политически и икономически опоненти. ... Това не е борба за законност, това е сплашване".

Съдия Здравка Калайджиева запита риторично защо трябва да ни е страх от прокуратурата, тя би трябвало да е институция, призвана да пази законността и да изправя престъпниците пред съда: "Нима ние всички сме престъпници и не искаме върховенство на закона?".

Според нея методите на прокуратурата не просто всяват страх, те имат за цел да всеят страх. "Пред този страх ние не можем да си позволим да мълчим, защото страхът не може да бъде аргументът за осигуряване на законност. Аргументът за осигуряване на законност се намира в съда и ние очакваме изправянето на виновните в престъпления пред съд".

Препоръчани материали
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 1401

31.10 2019 в 13:28 1
+ 0
- 0
"Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд"..
Ами то пътя към КС е миниран.. Още от избора на Цацаров.. С отразяването на атака на указа на прецедент Чехльо в КС..
Единствената възможност бе да имаше церемония за полагане на клетва от новия главен прокурор.. Като тази за членовете на КС..
И Радев да се фръцне и излезе от церемонията..
Та да повтори "мъжествената" постъпка на предшественика си.. За НЕ встъпване в длъжност на утвърдена от парламента съдийка за КС..
Но такава церемония няма. Цацаров положи клетва в тесен семеен съдийски кръг.. От избралите го..