Дават зелена светлина за трансджендъри в женския тенис

OFFNews 08 март 2019 в 16:18 4791 0

Женската тенис асоциация (WTA) ще приеме транссексуални играчи. Това заяви изпълнителният директор на асоциацията Стив Саймън.

Той сподели, че политиката на тура е съобразена със стандартите на Олимпийските игри, според които транссексуални играчи могат да се състезават на професионално ниво, без да се подлагат на операция за промяна на пола поради високи нива на тестостерон.

"WTA винаги е била организация, която се основана на принципа на приемане и осигуряване на равни възможности", заяви Саймън.

"В момента нашата политика позволява на транссексуални играчи да се състезават", добави той. Срещу това има съпротива, като против участието на родени като мъже сред жените се обяви легендата Мартина Навратилова.

"Но ние уважаваме всички мнения. Тя иска проблемът да бъде обсъден, което аз намирам за справедливо", завърши изпълнителният директор.

Навратилова, носителка на 18 титли от Големия шлем, бе обвинена в трансфобия, след като написа в колонка във вестник, че позволяването на мъже, които "решават да стана жени да се състезават с жените е безумно и нечестно". По-късно тя се извини.

Тази седмица бившата британска олимпийска шампионка в плуването Шарън Дейвис също изрази позицията си спрямо транссексуалните спортисти, които искат да се състезават при жените.

"Вярвам, че има фундаментална разлика между това като какъв се родиш и как се идентифицираш полово. За да защитим женския спорт тези, които са мъже и са променили пола си на жени, не трябва да се състезават сред жените", каза плувкинята. Едно е ясно - темата тепърва ще бъде повдигана и решенията определено ще са трудни за вземане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови