Джокович отстрани Григор Димитров от Australian Open (снимки и видео)

Александра Маркарян 21 януари 2023 в 13:24 5477 0

Григор Димитров

Снимка Getty Images

Григор Димитров сервира в мача си от третия кръг на Откритото първенство на Австралия срещу Новак Джокович.

Новак Джокович победи Григор Димитров на Australian Open и се класира за осминафиналите с резултат 79:67, 6:3, 6:4 след три часа и 7 минути игра на централния корт в Мелбърн.

Двубоят започна към 10:15 ч българско време на централния корт. Той беше първият от вечерната сесия за деня и фаворит за анализаторите беше деветкратният победител в Мелбърн и бивш №1 в света Джокович, но с известна условност. 35-годишният сърбин изигра контузен предишния си мач, с травма в лявото бедро, и беше под въпрос дали ще успее да разгърне пълния си потенциал днес.

Джокович проби подаването на Григор още в първия гейм на първия сет за 1:0 с агресивната си игра. Григор успя да върне пробива в последния момент, в десетия гейм и ги изравни – 5:5. Видимо движението на Джокович беше затруднено от болката в бедрото, някои топки той изобщо не тръгваше да гони. Последва гейм на нула за 31-годишния българин и ново изравняване до 6:6. В тайбрека - предложил великолепна игра и от двамата тенисисти - надделя Джокович, който реагира така:

© Getty Images

След 77-минутния първи сет на корта излезе физиотерапевт за Джокович.

© Getty Images

След намесата му играта беше подновена и се "завърза" в четвъртия гейм, когато Джокович положи всячески усилия да "пробие" Григор, но атлетизмът и усетът на българина сложиха точка на усилията на сърбина.

Резултатът бе 2:2. Нивото на българина спадна в шестия гейм и Джокович успя да го "пробие" за 4:2. Не последва връщане на пробива и сетът приключи с 6:3 в полза на Джокович.

Атмосферата на корта в началото на третия сет. © Getty Images

В почивката отново на корта излезе физиотерапевт за Джокович.

Физиотерапевт масажира контузеното ляво бедро на Новак Джокович в почивка между сетовете по време на мача му с Григор Димитров. ©Getty Images

Третият също започна с два ранни пробива за сърбина, който взе и своето подаване за 3:0. Григор върна единия пробив (3:1), но веднага бе "пробит" отново за 4:1. Серията пробиви продължи в полза на Димитров - 4:2, който след това взе и подаването си за 4:3 само с асове, на нула, без Джокович да стигне до топката. Сервиращият Джокович взе подаването си за 5:3. Същото направи и българинът - 5:4, който не успя да пробие още веднъж и сетът приключи с 6:4, а с него - и мачът.

Новак Джокович е бил №1 в света рекордните 373 седмици. В момента е №5. Той има 21 титли от четирите най-престижни турнира по тенис в света – от Големия шлем. 9 от тях са от Откритото първенство на Австралия.

Григор Димитров има 8 титли от турнири на ATP. Той спечели и финалите на ATP през 2017 г., както и силният турнир в Синсинати (от категорията Masters 1000) през същата година. През 2017 г. Григор достигна и до втория си полуфинал в турнир от Шлема именно на Откритото първенство на Австралия, когато изгуби сред напрегнат и много оспорван петсетов мач от миналогодишния шампион в Австралия, отпаднал след загуба при контузия, Рафаел Надал. Краля на клея има общо две титли от Австралия и рекордните 22 от четирите големи турнира.

Преди днешния мач Григор сподели в интервю за ATP: "Трябва да докажа нещо на себе си". Дали е успял да го направи знае само той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови