Еко активисти и Грета Тунберг замесиха Федерер в скандал. Той отговори с позиция за климатичните промени

OFFNews 12 януари 2020 в 18:34 7143 0

Снимка ЕПА

Тенис легендата Роджър Федерер бе замесен в еко скандал. Той бе обвинен от екоактивисти - включително от 17-годишната Грета Тунберг - че е приел да бъде спонсориран от втория най-голям финансов конгломерат на Швейцария Credit Suisse, чието име се свързва и инвестиции във въгледобива.

В отговор 20-кратният носител на титли от Големия шлем, който в момента е в Мелбърн за предстоящото Открито първенство на Австралия заяви, че приема въпроса с климатичните промени много сериозно, пише Би Би Си. В изявлението си той не засяга директно договора си с Credit Suisse.

"Приемам влиянието и заплахите на климатичните промени много сериозно, особено когато моето семейство и аз пристигнахме в Австралия посред унищожението от горските пожари" - пише той и отбелязва, че изпитва голямо уважение и възхищение към младежкото климатично движение и е благодарен на младите климатични активисти за това, че "тласкат всички ни да внимаваме за поведението си и да работим за откриването на иновативни решения".

"Дължим на тях и на нас самите да слушаме. Оценявам напомнянето за моята отговорност като личност, като спортист и като предприемач и се ангажирам да използвам тази привилигерована позиция за диалог по важните въпроси с моите спонсори", пише още той.

От своя страна Credit Suisse обявиха, че се стремят да приведат кредитните си портфейли в съответствие с изискванията на Парижкото споразумение (за борба с климатичните промени) и че наскоро са обявили - в контекста на своята глобална климатична стратегия - че повече няма да инвестират в нови мощности, работещи на въглища.

Активистите, повечето от които са студенти, се явиха пред съда в швейцарския град Ренан на 7 януари, след като отказали да платят глоба, наложена им, защото си позволили да играят тенис в офиси на Credit Suisse през 2018 г., за да насочат вниманието към договора с Федерер. Техни поддръжници се събраха пред съда с плакати, на които пишеше "Credit Suisse унищожава планетата. Роджър, подкрепяш ли ги?". Грета Тунберг, тийнейджърката, която стана лицето на световен протест срещу правителствените политики, насочени срещу климата - се присъедини към критиците на Федерер и Credit Suisse, като сподели публикация на активисти от 350.org Europe. В него се казва, че заеми, които Credit Suisse дава на компании, отиват за инвестиции във въгледобива, и призовава Федерер "да се събуди".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови