Григор Димитров ни постави в пeрфектна позиция за ATP Cup

OFFNews 14 септември 2019 в 11:17 6919 0

ATP официално обяви кои са първите 19 страни, които имат място в дебютното издание на ATP Cup през следващата година, информира специализираният сайт TennisKafe.com.

България засега не е сред тях, но е в перфектна позиция за класиране, като заслугата за това е на най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Той често е упрекван у нас за липса на патриотизъм, тъй като не играе в последно време за купа "Дейвис" и пропусна турнира в София, но реално прави повече за тениса ни от всички останали, взети заедно.

Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер гарантират място на страните си, а Анди Мъри също участва с Великобритания, защото има "защитен ранкинг". Австралия има "уайлд кард", като общо 27 от всички топ 30 тенисисти в света вече имат гарантирано място в турнира.

ATP Cup ще се проведе в три австралийски града – Пърт, Сидни и Бризбън, в рамките на 10 дни (3 до 12 януари), като ще служи за подготовка за Australian Open. Регламентът праща в турнира 24 държави, класирани най-напред в ранглистата на ATP според точките, спечелени от техните тенисисти. Първите 18 плюс домакина Австралия, са сигурни.

Турнирът има награден фонд на стойност 15 милиона долара и ще носи 750 точки за ранглистата на победителите. При избора на участници се гледа само ранкинга на най-високо класирания състезател от всяка държава.

Всеки отбор ще се състои от до петима тенисисти, а всеки сблъсък – от два мача на сингъл и един на двойки. За да бъде в новата ранглиста, всяка страна трябва да разполага с поне двама тенисисти, имащи АТР ранкинг на сингъл и поне още един, който има такъв на сингъл или на двойки.

Всяка страна може да играе с максимум петима играчи, а в този случай трима от тях трябва да имат АТР ранкинг. Ако използва четирима тенисисти, то поне двама трябва да имат АТР ранкинг.

След като вече са ясни 19-те отбора със сигурно участие, останалите пет имат краен срок до 13 ноември да запазят местата си, когато ще се направи крайното класиране. България остана точно зад чертата и към момента заема 20-о място и е следващата по ред за класиране. Затова трябва да стискаме още по-силно палци на Димитров до тази дата.

Страната ни е в изключително изгодната позиция заради феноменалното представяне на Григор Димитров на US Open. Тази седмица водещият ни тенисист направи най-големия скок на играч в топ 100 и се завърна в топ 25 на световната ранглиста.

Българинът, който преди началото на US Open бе №78, вече е на 25-ата позиция само на 18 точки от намиращия се пред него Милош Раонич.


Всички 24 тима се разделят на шест групи по четири състава. Директните елиминации се играят в Сидни и за тях се класират първите тимове от всяка група и двата отбора с най-много точки на втора позиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови