Григор Димитров отпадна безславно от Уимбълдън (видео)

OFFNews 02 юли 2018 в 20:58 4434 0

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров приключи участието си на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" още в първия кръг. Талантът от Хасково отстъпи на Станислас Вавринка с 6:1 6:7(3) 6:7(5) 6:4.

Така в следващата фаза Вавринка очаква Джаред Доналдсън. С това си поражение Димитров губи 170 точки за световната ранглиста, като тепърва ще става ясно колко позиции ще загуби в топ 10 в света.

Димитров изигра много добре първия сет, в който се възползва от колебанията на Вавринка. Българинът поведе с 5:0. Едва тогава съперникът му успя да вземе първи гейм, като спечели подаването си на нула. Веднага шестият в света улови възможността да приключи сета при свой сервис.

Вторият сет беше далеч по-оспорван. След серия бързи сервис-геймове швейцарецът проби пръв за 4:2. Димитров отговори мигновено и изравни за 4:4. Последва нова размяна на бързи геймове, за да се стигне до момента, в който Вавринка стигна до два сетбола при 6:5 и 40:15 при начален удар на българина. Димитров успя да се защити и прати сета в тайбрек. Той започна с поредица минипробиви, но след 3:3 Вавринка спечели четири поредни точки и изравни резултата.

Поставеният под номер 6 българин успя да поеме контрола на случващото се в ранен етап от третата част, като вдигна нивото на играта си. След ранен пробив Димитров поведе с 3:0, а пропусна да увелечи преднината си в шестия гейм, когато не успя да реализира възможност за пробив. Той обаче запазваше аванси и при 5:2 сервираше за сета. Тогава допусна колебания и след няколко грешки изоставаше с 15:40. Още една непредизвикана грешка и Григор си усложни живота, като върна швейцареца в сета. Вавринка се възползва и малко по-късно изравни резултата за 5:5.

За втори път от началото на мача сетът трябваше да бъде решен след тайбрек. В него на два пъти българинът повеждаше с минипробив, но веднага съперникът му го връщаше. Григор прати в аут топката от форхенд и Стан поведе с 5:4 и му предстояха два сервиса. Вавринка стигна до два сетбола, но отличен ретур спаси първия. Минаващ удар на швейцареца обаче сложи край на сета и той вече водеше в резултата.

Две непредизвикани грешки на Стан Вавринка при 1-1 и 15-15 дадоха два шанса на българина за ранен пробив в четвъртата част. В този момент обаче сервиращият се разигра и показа някои великолепни отигравания, с които се измъкна. След труден сервис гейм Григор също получи шанс за пробив, благодарение на нова непредизвикана грешка на опонента му при 30-30, но върна жеста и се стигна до дюс. Два начални удара в тялото спасиха швейцареца.

До 5-4 двамата успяваха да удържат подаванията си, но принуден да сервира за оставане в мача Димитров допусна три непредизвикани грешки и даде два мачбола на съперника си. Първият бе спасен след колебливо излизане на мрежата, което Вавринка не успя да преодолее. Вторият се игра на втори сервис и Стан хладнокръвно изхвърли българина от турнира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови