Григор Димитров отпадна след изключителна драма в Мелбърн

OFFNews 22 януари 2020 в 10:26 2755 0

Григор Димитров напусна Откритото първенство на Австралия след загуба от 22-годишният американец Томи Пол след 4:6, 6:7 (6), 6:3, 7:6 (3), 6:7 (3) във втори кръг.Двубоят предложи изключителна драма. Григор наваска изоставане от два сета, а в  петия беше на гейм от победата, но в крайна сметка изненадата стана факт. Така американецът ще се изправи в третия кръг срещу финалиста от Sofia Open 2019 Мартон Фучович, който победи Яник Синер с 3:0 сета, а Григор ще трябва да се съсредоточи върху следващото си участие.

Срещата започна отлично за българина, който поведе след гейм на нула. Играта тръгна гейм за гейм, като Димитров пропусна да поведе с пробив при 3:2. Вместо това той допусна да бъде пробит при 4:4, след което американецът сервира на първия сет и поведе.

Вторият сет се получи доста оспорван, а петият гейм продължи цели седем минути. В крайна сметка не се стигна до пробиви, а в тайбрека Григор поведе с 4:0, но позволи обрат и загуби с 6:8 и така американецът поведе с 2-0 сета. В решителната трета част Григор проби съперника в седмия гейм, след което затвърди пробива си. След нов пробив той спечели частта и се спаси от ранно отпадане. Четвъртият гейм започна с размяна на пробиви.

При 4:4 се стигна до нов маратонски гейм, в който американецът поведе с 2 точки при сервис на Григор и имаше три възможности да пробие, но българинът спаси подаването си и поведе с 5:4. Американецът сервира за оставане в сета и поведе с ас. Американецът продължи да рискува, а при 30:15 изигра глупаво една къса топка и се стигна до равенство. Последва грешка на Григор, а след това с форхенд по правата Пол затвори гейма и върна равенството.

Григор взе подаването си и следващият гейм трябваше да определи дали сетът ще се реши с тайбрек. Григор игра търпеливо и стигна до точка за пробив, но сгреши като прати топката в мрежата от форхенд. Последва нова грешка и предимство за американеца, но с фантастичен ретур българинът спаси. Геймът тръгна на размяна и в крайна сметка се фиксира ново равенство 6:6. В тайбрека Григор сервира пръв и поведе. Резултатът отново стана 4:0, но след това беше съкратен на 4:2. Не се стигна до повторение на първия тайбрек, тъй като Григор поведе с 5:2 и след това сервира, като принуди Пол да сгреши. 6:2 и четири възможности се отвориха пред Григор да спечели сета. Първата беше пропусната, но при втората не сгреши и така върна равенството в сетовете.

Така се стигна до решителна пета част. Тя тръгна с размяна на геймове, след което Григор пропусна две възможности за пробив. В четвъртия гейм българинът загуби баланс и отигра една топка седнал, но американецът спечели точката. След това със стабилна игра той затвори гейма в своя полза. Последва пробив за българина в много важен момент и резултатът стана 3:2. Пробивът беше върнат още в следващия гейм и последва ново равенство. Маратонски гейм доведе до нов аванс на Григор Димитров, който се приближи до спечелване на сета и мача.

Българинът затвърди пробива и поведе с 5:3, но американецът не се предаваше. Той спечели подаването си, след което проби Григор за 5:5. Пол рискува много сервиса си, което му донесе успех и аванс от 6:5. Григор поведе с 2 точки на свой сервис, след което принуди американеца да рискува и последва 40:0. Григор не успя да затвори бързо гейма, но върна равенството 6:6 и мачът влезе в решителен шампионски тайбрек.

Играта тръгна равностойно до 3:3, след което американецът дръпна с 6:3. Топка в аут при сервис на Димитров и нова грешка при къса топка увеличи аванса на Пол до 8:3. Американецът отново накара българина да сгреши и се приближи до точка от спечелване на тайбрека и мача, което се и случи секунди по-късно след нов аут на Григор, което сложи край на този маратонски дуел в Мелбърн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови