Григор Димитров се класира на полуфинал в Ротердам

OFFNews 17 февруари 2023 в 17:13 3223 0

Тенис

Снимка Getty Images

Григор стигна 44-и полуфинал в кариерата

Първата ни ракета Григор Димитров се класира за трети път в кариерата си на полуфиналите на турнира по тенис за мъже в Ротердам, Нидерландия, след като спаси два мачбола в тайбрека на третия сет и победи Алекс де Минор с 6:3, 3:6, 7:6(6) навръх 24-ия рожден ден на австралиеца.

С класирането си на полуфинал българинът си гарантира 180 точки за ранглистата на АТП и 111 хиляди евро от наградния фонд, който тази година нарасна със 72 процента до малко над 2 милиона евро.

Димитров бе безупречен в първия сет и го взе в рамките на 36 минути, след като стигна до единствения пробив след допълнителни разигравания в четвъртия гейм. 25-ият в света Де Минор обаче спечели далеч по-хаотичния втори сет и изравни. Той поведе с четири гейма след два бързи пробива на старта, а Димитров върна само един брейк в седмия гейм.

Българинът и австралиецът си размениха по още един пробив в третия сет и стигнаха до тайбрек. В него Де Минор получи два мачбола при 6:4, но Димитров го спря при размяна на сервиси и изравни за 6:6. Топка в аут на австралиеца даде преднина на българина при 7:6 и в следващото разиграване Димитров отбеляза една от най-впечатляващите точки от началото на годината. Въпреки че бе разиграван по корта от излезлия на мрежата Де Минор, българинът изпрати почти невъзможен минаващ удар, който кацна върху линията, с което хасковлията реализира още първия си мачбол.

"Имах нужда от тази точка. Когато изпратиш такъв удар, не знаеш какво ще се случи. Още при удара някак си знаех, че топката ще влезе, но все пак изчаках решение. Доволен съм и се радвам, че нещата се развиха в моя полза. Оставих си сърцето на корта и останах в мача, въпреки че изоставах с 4:6 в тайбрека.", заяви Димитров след края на двубоя.

Димитров завърши мача с шест аса, 82 процента успеваемост на първи сервис, 27 печеливши удара и едва 19 непредизвикани грешки.

Димитров игра за последно на полуфиналите в Ротердам през 2018, когато надви Давид Гофен и отстъпи на легендата Роджър Федерер в мача за титлата. Българинът игра във финалната четворка и през 2013-а, когато загуби срещу бъдещия шампион Хуан Мартин дел Потро.

Тази година Димитров ще играе на полуфинал срещу руснака Даниил Медведев или канадеца Феликс Оже-Алиасим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови