Григор Димитров триумфира с титлата в Лондон

OFFNEWS 19 ноември 2017 в 22:42 10394 3

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров спечели най-голямата победа в кариерата си, след като триумфира с титлата на финалите на АТР в Лондон.

В драматична битка за трофея той победи белгиеца Давид Гофен 7:5, 4:6, 6:3 след повече от два часа игра и се поздрави с успеха.

Григор Димитров можеше да приключи мача още в осмия гейм на третия сет, когато пропусна три мачбола при сервис на белгиеца. В последвалото разиграване при собствен сервис Григор стигна до два мачбола, пропусна първия, но след това принуди Гофен да сгреши и рухна в сълзи от щастие на корта.

"Иска ми се да мога да опиша емоцията. Трудно ми е в момента. Имах две невероятни седмици. Най-добрите, които съм имал досега. Годината ми беше страхотна. За мен беше чест и удоволствие да играя в този турнир. Благодаря на публиката за страхотната подкрепа. Давид е страхотен играч. Той игра много добре и ми беше много трудно", каза Димитров и благодари на екипа си, както и на приятелката си Никол Шерцингер.

Двубоят не започна добре за Григор, който допусна пробив в първия гейм, след което двамата си размениха по един брейк, и Гофен поведе с 3:1. Димитров успя да изравни за 4:4, а в последния 12-и гейм на първата част, който продължи почти 10 минути, Димитров проби отново при петата си възможност, за да поведе в резултата.

Втората част започна равностойно с предимство на сервиращите. В шестия гейм Димитров пропусна възможност за пробив, а в следващия направи две двойни грешки и позволи на Гофен да стигне до пробив и да поведе с 4:3. Впоследствие белгиецът беше стабилен на сервис и запази преднината си, за да изравни и да прати мача в трети сет.

Решаващият сет започна с драматичен 11-минутен гейм, в който Димитров отрази четири възможности за пробив. Веднага след това българинът също стигна до шанс за брейк, но Гофен с три поредни отлични сервиса се измъкна. Българинът все пак стигна до жерания пробив в шестия гейм, а след това дръпна с 5:2 след собствения си сервис.

В следващия гейм Димитров поведе с 40:0 и имаше три поредни мачбола, но не успя да се възползва и даде шанс на Гофен да остане още няколко минути под прожекторите на “О2 Арена”. При 5:3 българинът пропусна и четвъртия си мачбол, но при петия Гофен сгреши воле на мрежата и българинът триумфира.

Мачът се изигра пред пълните трибуни на "О2 Арена", като сред публиката личаха куп знаменитости като бившите и настоящи футболисти Дейвид Бекъм, Алваро Мората, Давиде Дзапакоста, Естебан Камбиасо, както и актьорът сър Патрик Стюърт.

26-годишният българин спечели всичките си пет мача в британската столица и взе максималните 1500 точки, с което завършва годината на трето място в световната ранглиста с 5150 точки. Лидер е Рафаел Надал (Испания) с 10645 точки, а втори е Роджър Федерер (Швейцария) с 9605 точки.

Григор и Гофен се срещнаха за втори път само в рамките на седмица. В груповата фаза Димитров разби Гофен с 6:0, 6:2. Белгиецът обаче преди това записа победа срещу Рафаел Надал, а след загубата от Димитров изненадващо победи и Роджър Федерер в полуфиналите. Днешният сблъсък беше и повторениe на финала на турнира в София през февруари, когато Григор надделя със 7:5, 6:4.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

Найден Атанасов

20.11 2017 в 00:11

Бурлаки на Волга, нямат думата тук. :)

7551

2

reKontra

19.11 2017 в 22:56

Браво,надявам се политика "тенесист" да не развали приятните емоции на народа.