Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Григор Димитров започна с победа Australian Open, българинът с топ изпълнение за деня (видео)

Виктория Томова отпадна от турнира след загуба от Белинда Бенчич

Александра Маркарян 17 януари 2023 в 10:25 2739 1

Току-що спечелилият мача Григор Димитров.

Снимка Getty Images

Току-що спечелилият мача Григор Димитров.

Григор Димитров започна с победа Откритото първенство на Австралия. Първата ни ракета в мъжкия тенис се наложи със 7:6(3), 7:5, 6:2 над руснака Аслан Карацев за два часа и 19 минути тази нощ в първия кръг на турнира. Единствената ни представителка Виктория Томова обаче отпадна на старта след загуба от олимпийската шампионка Белинда Бенчич (Швейцария).

Започналият в 2 ч след полунощ българско време двубой между Димитров и Карацев на открития корт без покрив 1573 Arena се игра при много висока температура в Мелбърн - 36°С.

За 31-годишния българин, който понастоящем е №28 в света, това е 75-ата победа в четирите турнира от Големия шлем - Australian Open, Wimbledon, Roland Garros и US Open. В Австралия това е 31-вата му победа.

Бързината и усета, които Димитров демонстрира, за да улови дроп шот и впоследствие да спечели точката не останаха незабелязани от режисьорите и изпълнението му попадна сред акцентите на днешния втори ден от турнира:

Във втория кръг Димитров ще играе срещу Ласло Джаре, Сърбия.

Българинът е достигал до полуфиналите на Australian Open през 2019 г. Побеждавал е едни от най-добрите в историята: Новак Джокович и Роджър Федерер. Има осем титли в кариерата си, включително от мастърса в Синсинати. През 2017 г. стана първият дебютант, спечелил финалите на ATP, от 1978 г., когато това направи Джон Макенроу. Тази победа го изстреля до №3 в света.

За разлика от Димитров, единствената ни представителка в женския тур Виктория Томова отпадна на старта след загуба от швейцарката Белинда Бенчич. След час и 7 минути игра мачът завърши с резултат 1:6, 2:6. Бенчич, която е №13 в света, е достигала до осминафиналите на турнира през 2016 г. и полуфиналистка на US Open през 2019 г.

Днешният втори ден на турнира беше последният от изданието му за 2023 г. и за миналогодишния му полуфиналист, италианецът Матео Беретини, който бе победен от ветерана Анди Мъри след близо петчасов (4 часа и 49 минути) петсетов мач. Изненадващо, но Александър Зверев също трябваше да се бори пет сета, докато стигне до победата над квалификанта, достигнал до първия кръг като щастлив губещ, Хуан Пабло Вареяс (Куба). Завръщащият се след повече от шестмесечно лечение германец, бивш №2 в света, спечели с 4:6, 6:1, 5:7, 77:6, 6:4 след четири часа и 6 минути.

Турнира напуска също финалистката от 2020 г. Гарбине Мугуруса, надиграна от французойката Елизе Мертенс, която е поставена под №26 в схемата.

Напред продължават Арина Сабаленка, Каролин Гарсия, Каролина Плишкова, Андрей Рубльов, Тейлър Фриц, Вероника Кудерметова, Холгер Руне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!