Междузвездна битка! Джокович пречупи Федерер и спечели пета титла от Уимбълдън

OFFNews 14 юли 2019 в 21:11 3364 0

Снимка Facebook: Wimbledon

Световният номер 1 в мъжкия тенис Новак Джокович спечели пета титла от турнира от Големия шлем "Уимбълдън", след като на финала победи швейцарската легенда Роджър Федерер със 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12 в историческа битка, която продължи 4:48 часа.

Това е и най-продължителния решаващ мач за трофея при надпреварата в Лондон. За Ноле титлата е под номер 16 в турнирите от Големия шлем. Той се доближи на две от Рафаел Надал, който е с 18 и на четири от Федерер. Това е и общо трети спечелен финал на Джокович срещу Маестрото на "Уимбълдън". Той вече води с 26:22 в преките им срещи през годините.

В първия сет пробиви нямаше и всичко се реши след тайбрек в който сръбският тенисист навакса изоставане от 3:5 и успя да го спечели след 7:5 точки, за да вземе и първия сет.

Последва обаче моментален отговор на Маестрото, който направи невероятна втора част и с пробиви в първия, третия и седия гейм изравни сетовете и не даде никакви шансове на сърбина.

В третия сет швейцарецът можеше да спечели, но изпусна мачбол на противников сервис в десетия гейм. В него всичко се реши отново след тайбрек и сърбинът го спечели след 7:5 точки в своя полза.

В четвъртия сет, по подобие на втория, Федерер дръпна с два пробива и поведе с 5:2 гейма, като при този резултат сервира за сета. Джокович успя да стигне до първия си пробив в мача изобщо и намали преднината на швейцареца, но при втория случай, в който сервира за сета, Маестрото не трепна.

Във виналната част Джокович успя да пробие в шестия гейм. Федерер обаче не се предаде и притисна опонента си в следващия гейм и успя да си осигури точки за връщане на пробив, като реализира втората.

В следващите минути двамата взимаха подаванията си, за да се стигне до 15-ия гейм, когато получи точка за пробив и я реализира за преднина 8:7. Сервирайки за мача Федерер поведе с 40:15, получи два мачбола, но Джокович спечели следващите 4 точки и изравни резултата 8:8.

След това двамата не допуснаха пробиви и така при 12:12 се стигна до тайбрек, а мачът официално стана най-дългият финал в историята на турнира.

Tака Джокович изравни знаменития Бьорн Борг с петте си триумфа на "Уимбълдън", като той има 7 на Australian Open, 3 на US Open и 1 на "Ролан Гарос".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови