Мръсният въздух в Мелбърн заплашва Откритото на Австралия

OFFNews 14 януари 2020 в 14:31 1688 0

Смогът от горските пожари в Австралия е толкова силен, че вече достигна и кортовете в Мелбърн, където се провеждат квалификациите за първия за годината турнир от Големия шлем. Стигна се и до първи мач, прекратен заради качеството на въздуха.

Словенката Далила Якупович получи пристъп на корта и започна да кашля силно. Тя обясни, че това е заради дима. Проблемът с Якупович се появи при 6:4, 5:6 в срещата с Щефани Фьогеле от Швейцария. В крайна сметка словенката прецени, че не може да доиграе мача и се отказа от участие.

"Бях много уплашена, че просто ще падна на корта. Никога не съм имала проблеми с дишането, нямам и астма, всъщност дори харесвам да играя в по-топло и влажно време. Точките бяха дълги и просто нямах въздух", каза словенката.

Според Якупович не е правилно организаторите да карат играчите да излизат на корта при такива условия. "Не е здравословно за нас. Бях изненадана, мислех, че днес няма да играем, но нямаме голям избор", добави тя.

Властите в Мелбърн посъветваха хората днес да не излизат навън и също така да държат домашните си любимци у дома.

Подобни проблеми имаше и в демонстративния турнир в предградието Куйонг където мачът между Мария Шарапова и Лаура Зигемунд беше спрян при 6:7, 5:5 пак заради проблеми с дишането.

"Започнах да чувствам, че получавам пристъпи на кашлица в края на втория сет, но бях болна в последните седмици и реших, че в мен е причината. Но когато чух Лаура да говори със съдията и да се оплаква от същите сипмтоми, разбрах причината. Бяхме повече от два часа навън и от здравна гледна точка спирането на мача беше правилно“, заяви рускинята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови