Най-важното не е къде си в ранглистата, най-важното е да запазиш ценностите си, казва Григор Димитров

OFFNews 28 януари 2018 в 15:18 15543 0

Снимка Сергей Антонов

Най-важното не е кой си в ранглистата - първи, втори, трети, четвърти. Трябва да запазиш ценностите, които имаш - за мен това винаги е било много важно. Разбира се, следствието от играта е ранглистата, сподели Григор Димитров в интервю за Нова тв, излъчено днес.

Най-добрият ни тенисист пристигна в България седмица преди началото на турнира от категорията ATP 250 Diema Xtra Sofia Open. На пресконференция в София той сподели, че изпитва болка в едното си рамо и очаква резултатите от изследвания, направени в Монако. Миналогодишният шампион от София достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия, а в заключителния си коментар за турнира Матс Виландер определи мача, който Григор спечели срещу местната звезда Ник Кирьос като най-добрия за турнира от Големия шлем, с изключение на финала. Последният сблъсък противопостави днес Роджър Федерер и Марин Чилич, а след пет сета легендарният швейцарец вдигна 20-ата си купа от турнири от Шлема.

"Дори само когато се прибера вкъщи, усещам подкрепата и българския дух - това винаги ми е било присърце. Винаги, когато съм вкъщи, нещата са по-добре", каза още Димитров и подчерта колко много означава за него и подкрепата, която получава от сънародниците ни, които са по трибуните на турнирите по света.

На въпрос за болката в рамото той отговори, че се е чувствал така от седмици, но не е споделял това:

"През последните седмици от подготовката не се чувствах на нивото, на което искам да се състезавам. Очаквам резултатите, чакам. В близките дни ще получа повече информация. Таих тази информация дълго време, но исках да я споделя с всички вас".

За шампиона от финалния турнир на ATP в Лондон през 2017 година - най-големият спечелен от Димитров турнир досега - този момент е бил един от най-специалните в живота му.

"Това беше един от най-специалните моменти. Когато излязох, имаше толкова много знамена, хора. Така беше и на втория, и на третия, и на четвъртия ден. Въобще не очаквах да стигна до финала, имахме съвсем други цели - призна Григор. - В момента, в който излязох на финала, усетих тази любов, видях и знамената - бяха огромни, може би най-големите знамена, които съм виждал. Тази подкрепа ти дава толкова много сила и, бих казал, обединение. Когато играеш, усещаш, че играеш с тях. Може би това допринесе още повече за победата. Беше за мен, за семейството ми, но беше и за всички, които ме подкрепят."

За представянето си в Австралия той каза, че "все пак четвъртфинал не е зле", но че се гордее повече с мачовете, които е спечелил, без да играе "на 100%". Миналата година Григор достигна до полуфиналите, където не успя да преодолее Рафаел Надал. От утре той ще слезе с едно място надолу в световната ранглиста - от трето на четвърто, а неговата позиция ще заеме финалистът тази година - Марин Чилич.

"Винаги трябва да запазиш себе си - който и да си в света - първи, втори, трети, четвърти. Трябва да запазиш ценностите, които имаш. Няма значение кой си в в ранглистата, винаги трябва да си човекът, който си. За мен това винаги е било много важно. Разбира се следствието на това как играеш е ранглистата."

Българският топ тенисист сподели още, че южнокорейската звезда, изгряла на тазгодишния Australian Open - Хьон Чун, е тенисистът, чиято игра харесва най-много.

"Най-много ми харесва от всички в момента по начина, по който се движи, по който играе. Играх с него преди две години. Знаех, че с времето ще се справи блестящо. Физически е много добре развит, така че това му дава още по-голямо надмощие над други играчи."

Имам цели - не искам да се разконцентрирам. Знам защо правя това, което правя, защо жертвам това, което жертвам и съм ок с това да не се харесвам на хората, каза още Димитров. Най-големият урок за него е, че "когато си на корта, си сам - няма на кого да разчиташ, освен на себе си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови