Не, не е еретично да осмееш Серина Уилямс в карикатура, реши медиен регулатор

OFFNews 25 февруари 2019 в 11:51 7429 2

Карикатура на Серина Уилямс, предизвикала спорове, дори възмущение, не е нарушила медийните стандарти.

Това постанови австралийския медиен регулатор след скандала, който предизвика публикацията на в. The Herald Sun след изгубения от нея финал на Откритото първенство на САЩ през 2018 г.

На финала поведението на носителката на 23 титли от Големия шлем излезе извън контрол, когато главния съдия на мача Карлос Рамос я наказа с предупреждение за съвети от треньора ѝ Патрик Муратоглу, след което Уилямс се възпротиви, че не е получавала такива строши и ракетата си. Португалският съдия наложи ново наказание - точка за противничката, а Серина го нарече "крадец" и "лъжец" и с поведението ѝ дойде и новото наказание - цял гейм за противничката ѝ Наоми Осака. Обвиненията продължиха и след мача - съдията този път се оказа "сексист" - мъжете правели каквото си искат на корта, а не били наказвани, а жените били. Нападки дойдоха и от президента на американската асоциация по тенис Катрина Адамс. Тя се извини, когато излезе статистика, която показва, че не, мъжете не са по-малко наказвани от нарушаващите правилата жени на корта.

Неочакваният финал вдъхнови и карикатуриста Майк Найт, който изобрази подскачащата на корта гневна Уилямс над счупена ракета, до която се търкаля биберон (малко преди това Уилямс се завърна в спорта след майчинство - бел. ред.). На заден план се виждат главният съдия на стола и до него - Осака. "Не можете ли просто да я оставите да победи?", пита загриженият съдия безмълвната японка.

Рисунката, публикувана в австралийския вестник, предизвика поредната буря. Този път авторът ѝ се оказа сексист. Найт се защити, като обясни, че е искал да акцентира върху недостойното поведение на Серина. Той посочи, че е рисувал и карикатури на Ник Кирьос, но подобна чувствителност не е била проявявана.

Безмилостни критици обаче провидяха в нея и расизъм - освен жените явно авторът не харесвал и афро-американците.

Австралийският медиен съвет обаче излезе с категорично заключение, че карикатурата не нарушава медийните стандарти и нито е расистка, нито сексистка. Все пак медийните експерти добавят, че разбират, че някои я намират за "обидна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12298

2

kamborev

25.02 2019 в 14:00

Разбира се, че не е. По-скоро е супер забавно.

10571

1

Hissarion

25.02 2019 в 12:10

Тая Серина имала много общо с бащицата Ердоган. И двамата едни такива обидчиви, обидчиви, чак да ги ожалиш какви раними душици се криели в тези едри тела.