От връх Килиманджаро до финал на Australian Open: как алпинизмът помага на Гарбине Мугуруса

OFFNews 31 януари 2020 в 14:27 3168 1

Испанската тенисистка Гарбине Мугуруса, която достигна до финала на Откритото първенство на Австралия, се е отдала на алпинизъм в предсезонната подготовка.

Тя дори е успяла да покори връх Килиманджаро (5895 метра) в Танзания. Според треньорката ѝ Кончита Мартинес заниманията с алпинизъм ѝ помагат на корта, тъй като са втвърдили характера и са я направили много упорита.

"За такова нещо е нужна здрава психика. Аз самата не се занимавам с катерене. От разказите ѝ знам, че е било много студено, не е можело да се почива. За да покориш връх е нужна твърдост и упоритост. Мисля, че това ѝ помага на корта. Може ситуацията да изглежда и невъзможно, но с правилна настройка всичко се променя", коментира Мартинес.

В полуфиналите в Мелбърн 26-годишната Мугуруса - която изгуби първия си сет в тазгодишния турнир с 0:6, но след това се наложи и пребори за мача - победи в изключителна битка и поставената под номер 4 в схемата бивша №1 в света румънка Симона Халеп със 7:6(8), 7:5.

Двубоят продължи малко повече от два часа, а на финала в събота Мугуруса ще се изправи срещу 21-годишната сензация София Кенин, която надви световната №1 Ашли Барти с идентичен резултат 7:6(6), 7:5.

Вижте тази публикация в Instagram.

OH SI! Nos hemos sentido VIVOS! HELL YES! We felt ALIVE! -12 celcius. TOP of Africa 5895 m ???? Thanks to my expedition and my guide.

Публикация, споделена от GАЯВIÑE МUGUЯUΖΑ (@garbimuguruza) на

Другото “оръжие“ в арсенала на достигалата до №1 в света Мугуруса е самата Мартинес, казва една от най-успешните тенисистки на всички времена - Мартина Навратилова - в коментар за Световната женска тенис асоциация.

Твърде често през последните няколко години тенисистката изглеждаше дори уплашена на корта – като че ли постоянно я преследва мисълта, че ще загуби. И, естествено, когато мислиш така, то ти се случва.

Мугуруса пристигна в Мелбърн като непоставена и извън Топ 30 при жените на сингъл в света. Сега е на един мач от титлата, а това, което се случи през последните месеци е завръщането на Мартинес – бивша шампионка от Големия шлем – в отбора ѝ, в който бе и при спечелването на Уимбълдън, смята Навратилова.

Испанската тенисистка отново играе с хъса на шампионка, който напомня за лицето ѝ от 2017 г., когато спечели Уимбълдън и когато отново в щаба ѝ бе Мартинес.

Как направи обрат в играта си? С две думи отговорът е: Кончита Мартинес – заявява Навратилова и разяснява:

"Най-ключовата роля на Мартинес е приносът ѝ за психическата устойчивост на Мугуруса. Тя ѝ вдъхва увереността на шампионка, помага да играе като шампионка.

Има различно ниво на доверие между настоящ и бивш шампион. Като тенисист, когато имаш бивш шампион от Големия шлем за треньор, не поставяш под съмнение това, което ти казва".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови