Рамото предаде Мария Шарапова, чудо е, че рускинята не спира с тениса още през 2007 година

OFFNews 27 февруари 2020 в 11:00 4647 0

Бившата номер 1 в света Мария Шарапова обяви края на кариерата си на 26 февруари. Новината за отказването на Маша натъжи любителите на играта, в която Шарапова влезе с гръм и трясък през 2004 година, когато едва 17-годишна спечели Уимбълдън.

Причините за прекратяването на кариерата са много, но има една която доминира и е цяло чудо, че Шарапова остана на корта до 2020 г. Това е болното дясно рамо, което можеше да я накара да спре още през 2007-ма. Тогава за първи път се появяват болки и тя пропуска целия сезон на клей. След победата на Откритото първенство на Австралия през 2008 г. ситуацията излиза извън контрол.

"Започна безобидно. Изпитвах болка при сервис, но тя ставаше все по-силна. Стигна се дотам, че не исках вече да играя. Толкова силно ме болеше, плачех от болка след мачовете. Губех ритъм, усещането на топката и увереност в себе си", пише Шарапова в автобиографията си, която излезе и на български език.

Тя започва лечение, посещава различни лекари, включително китайски. Пробивът е направен от нюйоркския специалист д-р Дейвид Алтчък, който работи с много спортисти от НБА, АТР и други. Той установява, че Шарапова има нужда от операция, тъй като има скъсано, а не възпалено сухожилие.

"Не скри нищо от мен. За един тенисист подобна операция е много сериозна. Много са се оперирали, но малцина са се връщали на топ ниво. "Ще се възстановиш, но няма да си същия играч", бяха думите му", спомня си Маша.

Следват операция и 7-месечна рехабилитация. Две години пък продължава пътят и към топ 10. Окончателно болката е победена през 2012 г., когато Шарапова печели "Ролан Гарос".

"Трябваше ми много време, много тежки загуби, много трудни дни. Изминах труден път. Ходех мрачна, злобна, крещях по хората и обвинявах лекарите. Имах съмнения, но продължих упорито по пътя си", споделя още Шарапова, която благодарение на титлата в Париж се връща на върха на ранглистата.

"Научих се да изпълнявам сервис по-различно, надживях болката и страховете, но вече бях друг играч. Никога повече не изпълних сервис като 17-годишната Шарапова. Тогава бях надеждна, свободна, разкрепостена, мощна и точна", пише Мария в книгата си, а който е броил двойните ѝ грешки през 2010 г. разбира за какво говори.

Пет поредни сезона след 2011 г. тя завършва в топ 5, печели 13 турнира, включително два от Големия шлем, но и в тези успешни години рамото ѝ пречи.

Сезон 2013 завършва за нея през август. През 2015 година губи финала в Мелбърн, а след това участва едва в 10 турнира. През март 2016 г. тя обявява, че е със спрени права заради положителна допинг проба за мелдоний. След дисквалификацията физическите проблеми пречат на Шарапова, рамото отново напомня за себе си. В последните две години тя приключваше сезона след Откритото на САЩ, а представянето ѝ на корта не отговаряше на високите ѝ стандарти.

Вижте тази публикация в Instagram.

#RIP workout with a view ????, workout without supervision????, workout planned around daily animal viewing times ????. That’s all come to an end reaaally fast this past week ???? #DoNutStop #FitAndLit

Публикация, споделена от Maria Sharapova (@mariasharapova) на

В Австралия през 2019 г. тя признава, че няма ден без болка. Така след четири поредни отпадания в първи кръг (включително на Откритото първенство на Австралия, а преди това и в Бризбън) - нещо което се случва едва за втори път в 19-годишната кариера, Шарапова взе решение да се сбогува официално с големия спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови