Роджър Федерер спечели 20-а титла от Големия шлем

OFFNews 28 януари 2018 в 13:45 13380 0

На 36 години швейцарецът Роджър Федерер продължава да пише история в тениса, като спечели рекордна 20-а титла от Големия шлем, нещо което не е правил никой друг преди него.

Маестрото от Базел победи Марин Чилич с 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1 на финала на Australian Open и по този начин за втора поредна година триумфира в Мелбърн. Любопитното е, че до този мач Федерер нямаше загубен сет в Мелбърн, но макар и Чилич да успя да му вземе два, не съумя да го спре за трофея. Двубоят продължи 3,14 часа, а успехът е девети за Федерер от 10 сблъсъка с Чилич на корта.

За статистиката Федерер наниза 24 аса, направи четири двойни грешки и пет пъти проби съперника си. Цифрите при Чилич са съответно 16-5-5.

За Федерер това е шеста титла от Откритото първенство на Австралия, с което се изравни с Рой Емерсън и Новак Джокович. Швейцарецът за втори път побеждава Чилич на финал от Големия шлем, след като го направи миналата година на "Уимбълдън".

Мачът
Федерер проби Чилич още в откриващия гейм, след което затвърди пробива. Хърватинът изглеждаше скован на корта и допусна втори пробив, след което сетът стана протоколен и в крайна сметка Федерер поведе след 6:2. Във втория сет Чилич се отърси от напрежението, след като беше близо до пробив във втория гейм. Чилич започна да залага на по-дълги разигравания, за да се предпази от грешки при по-агресивна игра.

Тактиката му сработи, той спаси брейкбол в деветия гейм, а след това доведе сета до тайбрек, в който надделя със 7:5 и изравни резултата в сетовете. Третият сет вървеше равностойно до шестия гем, която Чилич сбърка и Федерер стигна до пробив. Световният номер 2 затвърди набързо, след което довърши започнатото и след 6:3 поведе с 2:1 сета. Следващата част можеше да се окаже и последна, след като Чилич поведе с пробив, а след това и затвърди. В третия гейм хърватинът върна пробива, а след това и изравни за 3:3. Чилич заигра уверено и с втори пореден пробив поведе с 5:3, след което сервира за спечелване на сета и успя.

Решителният сет започна с напрежение за Федерер, който отрази две точки за пробив, преди да поведе с 1:0. След това швейцарецът проби съперника и затвърди за 3:0. С втори пробив в шестия гейм Федерер пречупи Чилич, за да поведе с 5:1 и след това просто довърши започнатото - 6:1 и рекордна 20-а титла от Големия шлем, рекорд, който дълго ще остане ненадминат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови