Шампионът е аут: контузен, Рафаел Надал напуска Australian Open (видео)

Александра Маркарян 18 януари 2023 в 08:59 3769 0

Контузеният Рафаел Надал

Снимка Getty Images

Контузеният Рафаел Надал

Действащият шампион от Australian Open 2022 г. Рафаел Надал напуска турнира още след втория му кръг контузен и победен от американеца Макензи Макдоналд.

22-кратният носител на титли от Големия шлем започна да куца във втория сет и видимо изпитваше болка, но не се отказа от мача.

Поставеният под номер 1 и двукратен победител на Откритото първенство на Австралия изоставаше от Макдоналд с 4-6 3-5, когато взе медицински таймаут, след като се свлече, преследвайки форхенд, и изглеждаше, че е получил травма на лявото бедро или глутеуса. Камерите уловиха съпругата му Мери да бърше сълзите си на трибуните.

Съпругата на Надал Мария Франсиска Перейо (вляво). До нея е сестрата на Надал Мария Изабел Надал. Снимка: Getty Images

36-годишният испанец се върна, за да доиграе мача, но болкоуспокояващите явно не помогнаха и той не успя "да се върне" в него. Макдоналд спечели с 6:4 6:4 7:5 за два часа и 32 минути.

Спечелено от Макдоналд разиграване, преди Надал да се контузи:

Американецът, №65 в света, ще играе в третия кръг срещу победителя от мача между 31-ия поставен японец Йошихито Нишиока и чешкия квалификант Далибор Сврчина.

След като защитата на титлата му от миналата година приключи още във втория кръг Надал каза, че е „унищожен психически“. Той сподели, че е имал травмата преди мача, но че болката е била несравнима с тази, която е изпитвал на корта. Сега се надява да не е далеч от него за дълго време.

"Въпросът не е само във възстановяването. Става въпрос за цялото количество работа, което трябва да положиш, за да се завърнеш на прилично ниво – обясни той. - Преминах през този процес твърде много пъти в кариерата си и съм готов да продължа да го правя. Мисля, че това не е лесно."

На пресконференцията си след мача 22-кратният шампион от Големия шлем заяви, че чувства, че "не може да помръдне" след най-ранното си отпадане в турнир от Големия шлем от Откритото първенство на Австралия през 2016 г., когато бе елиминиран още в първия кръг.

"[Просто] не мога да кажа, че не съм унищожен психически в този момент, защото ще излъжа - каза той. - Надявам се, че не е прекалено лошо. В крайна сметка [имаше] три положителни седмици по отношение на тренировките."

Той обмислял през целия мач дали да не се откаже, но не искал да напуска корта без борба, с оттегляне. Опитвай докрай да дадеш най-доброто: това е била мисълта, която следвал испанецът и добавя: „Това е философията на този спорт“.

"Това е същността на спорта сама по себе си. Опитвах се да следвам това през цялата си тенис кариера и се опитвах, разбира се, да не увеличавам щетите, защото не знаех какво се случва."

Това е последният от поредицата физически проблеми за Надал, който призна, че по време на победата си на Откритото първенство на Франция миналата година не е усещал левия си крак заради обезболяващи инжекции за хроничната травма.

Той се оттегли и от полуфинала си на Уимбълдън миналата година с коремна травма, която получи в предишния мач, а след това същата травма му попречи на US Open, където отпадна в четвъртия кръг срещу Франсис Тиафо и изглеждаше, че е наранил реброто си.

Той заяви, че любовта му към спорта е тази, която го кара да продължава напред на фона на неуспехите, свързани с контузиите.

"Харесва ми това, което правя. Харесва ми да играя тенис. Знам, че не е завинаги. Харесва ми да се чувствам конкурентноспособен. Харесва ми да се боря за нещата, за които съм се борил почти половината от живота си или дори повече. Когато правиш неща, които ти харесва да правиш, в крайна сметка това не е жертва. Жертва е, когато правиш неща, които не искаш да правиш. И това не беше моят случай. Но, разбира се, е уморително и разочароващо да [прекарам] голяма част от тенис кариерата си във възстановителен процес и да се опитвам да се боря с всички тези неща през цялото време. Приемах го доста добре през цялата си тенис кариера и успях да се справя добре. Но, разбира се, [последните] седем месеца отново бяха още един тежък период от време. Не знам какво може да се случи в бъдеще", каза Надал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови