Тенисистите ни записаха историческо класиране за Световна група I на Купа "Дейвис"

OFFNews 05 февруари 2023 в 10:08 3078 0

Тенис

Снимка БФ Тенис

Димитър Кузманов

Българските национали по тенис постигнаха историческо класиране за Световна група I за Купа "Дейвис", неофициално световно първенство за мъже. В отсъствието на най-добрият ни играч Григор Димитров, българските тенис лъвове поведоха с 3:1 победи при гостуването си на Нова Зеландия в Крайстчърч. Така България си осигури крайната победа още преди последната среща.

Димитър Кузманов за пореден път показа страхотен характер и се наложи с 6:3, 5:7, 6:4 над Аджийт Рай. Българската общност в Нова Зеландия отново доминираше на трибуните и помогна за този исторически успех.

Рай проби за 2:1 в първия сет, но веднага след това срещата беше прекъсната за повече от три часа заради дъжд. След подновяването на играта Мико спечели пет поредни гейма от 1:3 до 6:3.

Кузманов поведе с пробив за 2:1 във втория сет, но но дупсна изравняване при 3:3. Рай успя да пробие още въеднъж в края на сета и изравни резултата след 7:5.

Българинът показа по-голямата си класа в решетелен сет и поведе с пробив за 3:2. След това Кузманов беше стабилен на собствен сервис и затвори мача с 6:4 след 3 часа и 4 минути игра.

По-рано днес Пьотр Нестеров и Александър Донски изиграха много силен мач на двойки, но отстъпиха на специалистите в карето Майкъл Винъс, който е шампион от Шлема, и Артьом Ситак след час и 45 минути игра - 4:6, 6:3 и 3:6.

Вчера Александър Лазаров и Димитър Кузманов спечели първите си мачове на сингъл. Лазаров се наложи със 7:6(1), 6:2 над Аджийт Рай, а Кузманов победи Киринпал Пану с 5:7, 6:3, 6:2.

Капитан на България е Валентин Димов. Асистенти на Димов са кондиционният треньор Кирил Симеонов, масажистът Любомир Панев и лекарят на отбора проф. д-р Георги Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови