Убедителен Григор Димитров се класира на 1/8-финалите в Мелбърн

OFFNews 18 януари 2019 в 09:18 2972 0

Григор Димитров постигна най-убедителната си победа на Откритото първенство на Австралия до момента, след като победи със 7:6 (5), 6:4, 6:4 италианеца Томас Фабиано в двубой от третия кръг. В първите си два мача българинът неизменно губеше сет, но този път не даде шанс на опонента си. В следващия кръг съперник на поставения под номер 20 в схемата в Мелбърн българин ще бъде американеца Франсис Тиафо, който изтръгна петсетова победа над италианеца Андреас Сепи.

Григор Димитров постигна първия пробив в мача в шестия гейм, но Фабиано успя бързо да го върне. След това двамата тенисисти печелеха подаванията си и така се стигна до тайбрек. Той беше много оспорван, като нито един от двамата тенисисти не успяваше да овладее инициативата.

Грешка на Фабиано доведе до първия сетбол за Григор, който с чудесно насочен сервис принуди италианеца да прати топката в аут и така поведе с 1-0. Вторият сет започна отлично за Григор, който поведе с пробив, но след това настъпи спад в играта му и Фабиано го върна в шестия гейм. Последва оспорвано разиграване, като италианецът отрази точка за пробив, но при втората възможност за брейк българинът не сгреши и си върна преднината в сета. Първата ни ракета взе с лекота подаването си, но италианецът след това намали изоставането си. Григор сервира за спечелване на сета и стигна до двоен сетбол, като затвори частта с директен точка от сервис.

Третият сет започна с любопитен епизод, след като съдийката не позволи на Григор да смени изпотената си фланелка в съблекалнята и той го направи на корта, което предизвика въздишки след дамите на трибуните. На корта се завърза оспорвана битка, като двамата тенисисти печелеха подаванията си до шестия гейм. В седмия настъпи желаната развръзка, като Григор проби съперника и поведе с 4:3.

Той сервира за затвърждаване на пробива и взе първите две точки, италианецът върна една, но сгреши ретур и българинът стигна до геймбол, като затвори частта от първия опит. Фабиано сервира за оставане в мача. Първата точка беше на сметката на Димитров. Фабиано изравни, след което взе предимство и след добра комбинация стигна до сетбол, като затвори частта с ас. Така инициативата отново премина у Григор, който сервира за спечелване на мача. Българинът спечели първите две точки след хладнокръвна игра на бекхенд и сечен форхенд уинър. Грешка на Фабиано от бекхенд доведе до три поредни мачбола за Григор, който затвори мача още при първия, след като Фабиано прати топката в мрежата.

"Целта ми е да подобрявам играта си с всеки изминал мач. Щастлив съм. Движех се добре по-корта, направих доста непредизвикани грешки, но не загубих самообладание", коментира Григор след успеха си, с който изравни постижение на Катерина Малеева по брой участия в осминафиналите на Откритото на Австралия - 5.

По същото време течеше и мачът на Мария Шарапова срещу Каролине Вожняцки. Защитаващата титлата си от миналата година Вожняцки бе изхвърлена от турнира след много оспорван и красив мач на „Род Лейвър Арина“. Рускинята спечели с 6-4 4-6 6-3.

30-ата в момента в света Шарапова е четирикратна финалистка на турнира от Големия шлем. Сега тя ще се изправи срещу първата ракета на Австралия Ашли Барти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!