Украинска тенисистка получила паник атака след коментар от WTA за войната в Украйна

Александра Маркарян 14 март 2023 в 12:51 5138 0

Леся Цуренко по време на мач от турнира в Индиън Уелс

Снимка Getty Images

Леся Цуренко по време на мач от турнира в Индиън Уелс

Украинска тенисистка твърди, че е е получила паник атака след коментар от ръководството на Женската асоциация по тенис (WTA) за войната в Украйна.

След победа над хърватката Дона Векич квалификантката Леся Цуренко се отказа от мача си в третия кръг на силния турнир в Индиън Уелс срещу шампионката от Откритото първенство на Австралия тази година - беларуската Арина Сабаленка. Първоначално обявеният мотив бе "лични причини". Впоследствие 33-годишната Цуренко заяви, че причината е казано ѝ по-рано от изпълнителния директор на WTA Стив Саймън.

"Причината за оттеглянето ми беше пристъп на паника - казва Цуренко пред сайта Big Tennis Ukraine. - Официално ще бъде написано "лични причини", но всъщност става дума за проблеми с дишането и, може да се каже, за истерия."

Двамата със Саймън разговаряли за нахлуването на Русия в Украйна и отговора на ръководните органи на тениса на войната. А той е следният: тенисистите от Русия и Беларус не са спрени от участия в турнирите, за разлика от спортистите в други спортове.

"Бях абсолютно шокирана от това, което чух. Той ми каза, че той самият не подкрепя войната, но ако играчите от Русия и Беларус (го правят), то това е само тяхно собствено мнение и мнението на други хора не трябва да ме разстройва - каза тя. - В същото време той отбеляза, че ако това се беше случило с него и той беше на мое място, щеше да се чувства ужасно".

В отговор на молбата за коментар WTA заяви пред Ройтерс: "WTA последователно е изразявала пълната си подкрепа за Украйна и категорично осъжда действията, които бяха изнесени от руското правителство.

След спечеления без игра мач Сабаленка ще премери сили с шампионката от Дубай Барбора Крейчикова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови