Вожняцки спечели Откритото на Австралия и отново е №1 в света

OFFNews 27 януари 2018 в 13:24 11787 0

Датската тенисистка Каролине Вожняцки спечели първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн, след като победи във финала румънката Симона Халеп  със 7:6, 3:6, 6:4 в маратонски мач,продължил близо 3 часа на "Род Лейвър Арена".

Освен титлата, първа от Големия шлем в кариерата й, Вожняцки ще се завърне на върха в световната ранглиста от понеделник, като измества от лидерската позиция именно днешната си съперничка, която остава без трофей от Шлема.

Първи сет

Датчанката започна много стабилно и уверено в началните минути. Тя спечели с лекота откриващия си сервис-гейм, а веднага след това реализира пробив, който затвърди за аванс от 3:0. Постепенно Халеп влезе в ритъм и печелеше без големи затруднения подаванията си, но същото продължаваше да прави и Вожняцки. При 5:3 датчанката сервираше за спечелването на сета, но се стигна до 0:40 и три поредни брейкпойнта за румънката.

Вожняцки взе следващите две точки, но при третата изкара топката в аут и Халеп се върна в битката за първия сет. Румънката изравни за 5:5, но Вожняцки сложи край на серията на съперничката си с гейм на нула и при 6:5 отново бе по-близо до спечелването на първия сет. С гейм на 30 обаче румънката вкара сета в тайбрек. В него датчанката взе първите две точки, а след това поведе с 4:1. Халеп съкрати преднината на противничката си на 2:4, но със серия от три поредни точки Вожняцки сложи край на първата част.

Втори сет

Двете тенисистки спечелиха подаванията си, след което изиграха маратонски трети гейм във втория сет. В него сервиращата Халеп спаси цели 4 точки за пробив и се пребори за аванс от 2:1 при първата почивка в сета, а след края на петия гейм Халеп взе медицински таймаут.

Резултатът се движеше гейм за гейм без пробиви, а при Халеп изглежда задълбочиха физическите проблеми, но въпреки това румънката успя да реализира пробив на 15 за 5:3. В следващия гейм Халеп първо отрази един брейкпойнт и в крайна сметка се пребори за 6:3.

Трети сет

Решителният трети сет започна с принудителна почивка за двете тенисистки, след като съдията но стола от Сърбия ги изпрати за 10 минути в съблекалнята. След паузата станахме свидетели на четири последователни пробива до 3:3, като надмощието преминаваше от едната страна към другата тенисистка. Румънката поведе с 4:3, а Вожняцки изглеждаше изтощена. Тя поиска медицински таймаут заради проблем с лявото коляно. Прекъсването наруши ритъма в играта на Халеп и тя беше пробита за 4:4. Датчанката спечели подаването си и Халеп сервира за оставане в мача.Геймът тръгна точка за точка, а при 30:40 Возняцки стигна до първи и оказал се последен мачбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови