Eкскурзоводите ще оказват първа помощ, ще усмиряват туристи и организират хвърлянето на боклука

OFFNews 23 декември 2018 в 08:16 6876 0

Снимка pixabay.com

Освен да обикаля забележителности с туристите и да им изнася беседи, да организира пътуването и настаняването им, един екскурзовод ще трябва да може да оказват първа помощ при инцидент, да "овладява проблемно поведение на турист", а също да организира и контролира сортирането на боклука при спазване на технологията за рециклиране.

Тези и други изисквания са разписани в проект на Наредба за придобиване на квалификация по професията екскурзовод, внесен от Министерството на образованието за обсъждане и гласуване в Министерския съвет. Залегналите в нея типови учебни планове ще са валидни от учебната 2019/2020 г. за учениците, които тогава започват обучението си за придобиване на професионалната квалификация в съответните професионални гимназии.

В задълженията на екскурзоводите ще влизат провеждането на туристическата програма, която включва посрещането на пристигащите туристи, придружаването им до хотела, съдействие при настаняване, запознаване с предстоящите дейности в рамките на екскурзията, провеждане на екскурзоводски беседи (в превозното средство по маршрута и при обиколка на населените места и забележителности) - пише в проекта и се уточнява, че беседите трябва да включват актуална информация за съответната природна забележителност, културни и исторически факти за нея.

Екскурзоводите ще имат грижата за резервирането на транспорт, хотели, ресторанти, за посещенията на музеи и ще информират туристите за възможности за допълнителни мероприятия (културни, спортни, развлекателни), както и за правилата за безопасност. Те ще оформят първични счетоводни документи, свързани с финансовото обезпечаване на групата. Ще трябва и да са наясно с правилата, свързани с визовия и митнически режим на различните държави.

Униформата ще е по желание, но носенето на идентификационна карта е задължително.

Освен отговорен, отзивчив, дискретен, търпелив, адаптивен, любознателен, организиран, гъвкав, приветлив, толерантен, оптимист, екскурзоводът трябва да умее да работи в екип и при продължително натоварване, пише в проекта. Задължително е да владее и чужд език писмено и говоримо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови