Европейска асоциация подкрепи БХРА за нови евтини кредити и отсрочка по сключени заеми

OFFNews 15 февруари 2021 в 14:31 1181 0

Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) е изпратила писмо до изпълнителния зам.- председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер за удължаване на Временната рамка за помощ на засегнатите от кризата с COVID-19 бизнеси, увеличаване на финансовата помощ и гарантиране на евтини нови заеми за ликвидност, както и на условията по старите кредите. По този начин ХОТРЕК подкрепя единственият си пълноправен член у нас – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

В края на януари от БХРА изпратиха писмо до ХОТРЕК за подкрепа и съдействие на европейско ниво за осигуряване на по-голяма ликвидност на туристическия сектор у нас. БХРА предлагат на ХОТРЕК да поиска от Европейската централна банка изготвяне и изпращане до националните банки на принципни правила за кредитиране на туризма.

Сред въпросите поставени в писмото от председателя на БХРА Георги Щерев са 5-годишен гратисен период по взети стари кредити, осигуряване на ликвидни средства за подготовка на предстоящия летен сезон чрез отпускане на нови евтини заеми в размер до 500 000 евро при изгодни условия и ниски лихви, както и за отпускане на потребителски кредити на заетите в сектора, така че да бъде запазен персоналът за индустрията.

През февруари председателят на ХОТРЕК Йенс Циммер Кристенсен изпраща до БХРА писмо, в което се казва, че процедурата вече е задействата и тепърва туристическият бизнес може да очаква добри новини в тази посока, а Европейската асоциация изцяло подкрепя исканията и доводите на БХРА.

„Много компании са достигнали тревожно ниво на задлъжнялост и много банки се въздържат да подкрепят хотелиерския бизнес. През следващите години ще бъдем изправени пред някои предизвикателни моменти, когато държавната подкрепа и схемите за заеми ще приключат. ХОТРЕК ще застъпи тази точка много силно в своето представителство пред европейските институции, включително Европейската централна банка. Като след това ще информира за резултатие и своите членове“, пише председателят на ХОТРЕК Йенс Циммер Кристенсен до БХРА.

В писмото на ХОТРЕК до г-жа Вестагер се настоява за удължаване и промяна на Временната рамка за държавна помощ.

Основните искания на Европейската асоциация, подкрепени и от БХРА са:

– Увеличаване на размера на помощта от 800 000 евро на минимум 5 милиона евро.

– Увеличаване на допустимата помощ за фиксирани разходи от 3 млн. евро на поне 10 млн. евро.

– Заемите, които са отпуснати за срок по-дълъг от 6 години да не бъдат кредитирани от държавата за пълния размер на сумата, а да бъдат приети като загуба на безвъзмездни помощи

– Удължаване на Временната рамка поне до 31 декември 2021 г.

От ХОТРЕК подчертават, че организацията представлява 2 милиона компании, като 90% от тях са микропредприятия, а заетите хора в тях преди кризата са били над 12 милиона души. И припомнят, че за възстановяване на туризма от COVID-19 и достигане на нивата преди кризата са нужни суми на стойност 161 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews