Германските туристи няма да се върнат в България и следващото лято

OFFNews 07 декември 2022 в 15:05 4579 1

Без германски туристи и следващото лято
Големите германски туроператори DER Touristik, TUI и Alltours няма да увеличат чартърите за България и през следващия летен сезон.

Големите германски туроператори DER Touristik, TUI и Alltours няма да увеличат чартърите за България и през следващия летен сезон. Те ще се комбинират в общи полети, както през тази година и ще доведат същия брой туристи. Това съобщиха за специализирания сайт за туристическа информация TravelNews от представителствата на компаниите у нас.

От една страна причините са в страха на германците да пътуват до курортите на Българското Черноморие заради войната в Украйна, липсата на кризисен пиар и реклама на страната ни. От друга страна туроператорите няма да увеличат капацитета, защото са излъгани от държавата и не са получили обещаните 35 евро на доведен турист в чартърите през тази година. Според тях това означава, че и през 2023 г. няма да се възстанови напълно броят на туристите от Германия по морските ни курорти, който е най-важният чартърен пазар за туроператорите, хотелиерите и летищата.

„Търсенето за България за 2023 г. е на нивата от тази година и няма да има възстановяване в сравнение с 2019 г. Сезонът по Черноморието ни ще се скъси догодина и т. нар. крила ще бъдат много слаби, защото основно в тях идват германските туристи, а те няма да са тук. Програмите ще тръгнат от средата на май само с няколко общи полета между всички туроператори“, заяви пред TravelNews Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours. Той обясни, че България и Тунис са единствените губещи през тази година и нямат възстановяване на туристите от германския пазар. Докато за следващата година например Анталия отчита 70% ръст на записванията спрямо 2022 г., която е била по-добра и в сравнение с 2019 г.

Танчев подчерта, че вече няма свободни самолети на добри цени, които да правят чартъри до България през следващата година. Авиокомпаниите предпочитат да оперират до Гърция, Турция, Испания, Канарски острови, Египет и други сигурни дестинации. Според него големите германски туроператори са излъгани от българската държава през тази година, която отказа да им предостави 35 евро субсидия на седалка за доведен турист. Те предварително бяха заложили сумата в чартърите си при продажбата на пакетите за България. Разликата и загубата е поета от самите компании. Средствата бяха отрязани от бившия министър на туризма Христо Проданов (БСП) заради неправилно заложени изисквания в отпускането на държавната помощ. Мярката трябваше да стимулира българския туризъм вследствие на Ковид пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови