Холандски град направи автобусните си спирки атрактивни за пчелите

OFFNews 31 юли 2019 в 11:43 6605 0

Снимка Hans Dinkelberg/Инстаграм

Холандският град Утрехт превърна над 300 автобусни спирки в екологична среда за пчели и насекоми. Таваните са покрити със специален мъх и растения. Освен че изглеждат приказно красиво, зелените покриви помагат за улавяне на фини прахови частици, съхранението на дъждовната вода, осигуряват охлаждане през лятото и допринасят за биоразнообразието на града, вкл. на пчелите и други насекомите. Заради цветята по спирките, които привличат застрашената пчелна популация, местните вече наричат спирките "дом за пчели" или "пчелни спирки".

Вижте тази публикация в Instagram.

Zo leuk die sedumdaken van de bushaltes ???? #sedum #dak #sedumdak #bushalte #bushaltes #bus #Utrecht

Публикация, споделена от Eva (@evagladness) на

Растенията по спирките са издръжливи, като отглеждането им изисква минимални усилия. Местата са снабдени с LED осветление, а самите пейки са изградени от бамбук.

Градът работи усилено, за да бъде по-екосъобразен. Зелените спирки са само част от плана. Управата на Утрехт се е зарекла, че до 2028 година градският транспорт ще бъде изцяло зелен. Влагат се и големи инвестиции в реконструирането на нови велоалеи. На много места вече има и инсталирани слънчеви панели, които осигуряват енергията за уличното осветление.

Вижте тази публикация в Instagram.

Day 1 in #Holland #ultrecht #cyclingtour #cycling ???????? #dutchadventure

Публикация, споделена от Claire Jefferson Gilbey (@c.j.gilbey) на

Управата на града цели да стимулира гражданите да се включват в зелените инициативи. Те предлагат финансови стимули за тези, които искат да превърнат покривите на къщите си в домове за пчели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови