И туризмът се вдига на протест на 28 юли: Търпението и толерансът са изчерпани

OFFNews 26 юли 2020 в 17:56 4393 1

Туроператори и туристически агенти излизат на протест в 11.00 ч на 28 юли пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си от пълното неглижирането от страна на правителството на проблемите на бранша вследствие на пандемията, съобщи Обединение „Бъдеще за туризма".

В обединението членуват десетки турпепетароти, туристически агенти и НПО-та, работещи в сефрата.

Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и покани за конструктивен диалог с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше входирано на 16 юли. С него големи туроператори, подкрепени от браншови организации, отправиха поредна покана за среща с министър-председателя.
В Националния регистър са записани 1397 туроператори, 1509 туристически агенти и 1415 екскурзоводи и планински водачи, пишат от обединението на фирмите в туристическия сектор. 

Те настояват за следните мерки за спасяване на бизнеса:

Финансово оздравяване на сектора и разработване на кризисен план за подпомагане на туропетаротите и туристическите агенти;

Незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм, и екскурзоводи. Тяхната дейност е спряна от 13.03.2020 г.;

Запазване и стимулиране на заетост чрез обучение и преквалификация в областта на цифровите умения на заетите в сектора и по линия на европейска програма SURE.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови