Как след минисериала "Чернобил" туризмът в Литва е във възход

OFFNews 02 август 2019 в 12:14 6287 0

Снимка Инстаграм

Успехът на минисериала на HBO “Чернобил“, който пресъздаде сцените от ядрената катастрофа през 1986 година, успя да стимулира и туризма в Литва. Балтийската страна, където бе заснет "Чернобил", се превърна в предпочитана дестинация, но и разгневи местните, които с огорчение си спомнят за случилото се, пише „Ройтерс“.

АЕЦ "Игналина", където е заснет филмът, е от същия модел като тази в Чернобил. Изградена е по същите планове и има същите реактори с водно охлаждане и графитен забавител и с възможност за достигане на мощност от 1500 мегавата. Централата е изведена от експлоатация преди десетилетие, като затварянето ѝ е ключово за приемането на Литва в Европейския съюз през 2004 година.

През 1986 г. Литва, която тогава е част от СССР, е една от републиките, засегнати от ядрената катастрофа. Съветското ръководство изпраща приблизително 7000 литовци в Чернобил през месеците и годините след бедствието. Там те се присъединяват към други хора от целия Съветски съюз, за да работят по почистването на отломките, но нямат достатъчна защита срещу високите нива на радиация. Много от тях са принудени да работят против волята си, а сега страдат от заболявания и здравословни проблеми. Има и много смъртни случаи.

АЕЦ "Игналина" е на около 670 километра от Чернобил.

Пред „Ройтерс“ 61-годишният Кестутис Казлаускас, който тогава е бил на 28 години, разказва, че е прекарал 105 дни в лагер на 30 километра от катастрофата, помагайки за изграждането на язовир за филтриране на радиация, идваща от реката.

„Имахме чувството, че отиваме на война. Отидохме там да умрем и се изненадахме от факта, че се върнахме живи“, спомня си той.

Телевизионните серии и последвалото обсъждане са болезнено напомняне как съветското и по-късно литовското правителство не са обърнали внимание на работниците. Били си им дадени неработещи уреди за измерване на радиацията, а някои от тях дори пиели радиоактивна вода.

Кестутис Казлаускас разказва, че проблемите със здравето му са се появили веднага. Имал е високо кръвно налягане и зъбите му са падали.

Самият той е създал организация от бивши работници от Чернобил, която настоява за повече държавна подкрепа - например ранното пенсиониране. Държавата твърди, че предоставя ползи, ако се докаже, че заболяването е вследствие от аварията в Чернобил, но според специалистите доказването е почти невъзможно.

63-годишният Алгиридас Сименас също е изпратен в Чернобил след аварията. Той прелетява многократно над тлеещия реактор с хеликоптер, за да помогне за потушаването на пламъците в дните непосредствено след експлозията.

„Аз съм добре, но не мисля, че е справедливо за останалите“, казва той и добавя, че след случилото се той има сърдечни проблеми, които му пречат да лети отново.

Как сериалът популяризира Литва?

Групи чуждестранни посетители вече могат да обиколят снимачните площадки на филма. Такава е и АЕЦ „Игналина“, изведена от експлоатация преди почти десетилетие. Ядрото ѝ обаче остава силно радиоактивно и стои на 7 метра под краката на туристите, обвито от защитни слоеве.

„Когато отидохме до ядрения реактор и гидът ни обясни върху какво всъщност стоим, изпитах малко неприятно усещане“, казва 32-годишният британски турист Том Слейтор, облечен в защитен костюм.

Всеки един от посетителите се проверява допълнително за радиация преди да излезе. След излъчването на поредицата на HBO обиколките са напълно резервирани до януари 2020 г., a заводът работи за удвояване на капацитета на посетителите, за да се справи с притока на туристи от Европа и извън нея. Цената на обиколката в централата струва по 67 евро на човек.

Вижте тази публикация в Instagram.

Nyt ollaan ytimessä! Standing above nuclear reactor #ignalinanuclearpowerplant #traveladdictsclub

Публикация, споделена от Pauliina K........ (@pauliinajulietta) на

АЕЦ „Игналина“ е привлякла 2240 посетители през миналата година и 1630 души от началото на годината досега.

"Хората идват да видят тези места, които ние никога не сме рекламирали. Доста ново и необичайно е да ги видиш не в Стария град да снимат бароковите църкви, а да си правят селфита тук", казва Инга Романовскене, главен мениджър в агенцията "Посети Вилнюс" (Go Vilnius).

Вижте тази публикация в Instagram.

Nuclear infinity

Публикация, споделена от Vai Vai Dzin (@dzinvai) на

Литва, която и преди това бе популярна дестинация за снимане на филми, получи икономически ползи от минисериала на HBO. Общата сума на чуждестранния капитал, инвестиран в снимане на филми, достигна миналата година 45.5 милиона евро, предава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови