Кипър ще плати цялата почивка на туристите, ако се заразят с COVID-19

От 9 юни българите няма да бъдат поставяни под карантина, но ще трябва да докажат с PCR тест, че не са заразени

OFFNews 28 май 2020 в 15:17 3429 0

Снимка Pixabay

Кипър обяви, че покрие разходите за почивка на туристите, които след ваканция в страната се окажат с коронавирусна инфекция, предаде Би Би Си.

Правителството ще поеме разходите за настаняване, лечение и храна на пациентите и техните семейства. Туристите ще трябва да поемат само разходите за трансфер до летището и за полет обратно до родината си.

Мерките са част от пакет за подпомагане на туризма и привличане на посетители на острова след кризата с пандемията от новия коронавирус.

По данни на американския университет Джонс Хопкинс потвърдените случаи на COVID-19 в Кипър са 939, а жертвите - 17.

Туризмът носи 15% от брутния вътрешен продукт в страната, затова властите се стремят да върнат туристите възможно най-бързо.

"Ударът е огромен, опитваме се да направим най-доброто и правим каквото можем за остатъка от сезона" - обясни зам.-министърът на туризма Савас Педриос. Той уверява, че с колегите му работят неуморно в тази посока.

Отделно от обещанието за безплатна почивка властите осигуряват и 100 болнични легла специално за туристи, които евентуално ще се окажат с положителни проби за коронавирус. Не само това: има и специални хотели, където могат да останат близките на поставени под карантина.

Кипър планира да поднови работата на летищата си на 9 юни и да посреща пътници от относително нискорискови страни, като Германия, Гърция, Израел и Малта. Все пак всеки от тях ще трябва докаже, че не е болен, като представи негативен за COVID-19 PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пристигането на острова.

Това изискване ще бъде отменено за определени страни, които се считат за сигурни и които ще бъдат обявени по-късно този месец. Кои ще са те ще зависи от разпространението на заразата там. Властите ще обновяват списъка със страните със свободен достъп всяка седмица. Педриос обаче вече обяви, че гражданите на Великобритания и Русия - които заедно изпращат повече от половината почиващи в Кипър - най-вероятно ще могат да пътуват до острова през юли.

В първата група страни, чиито граждани ще имат право да пристигнат в Кипър от 9 юни, без да им бъде налагана 14-дневна карантина, е и България. От 20 юни този документ няма да е необходим. Тестове могат да се правят и при пристигане в Кипър срещу 60 евро, но до резултатите им ще се изисква еднодневна самоизолация в хотела.

Втората група е с Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия, които ще трябва да удостоверяват, че не са заразени, и след 20 юни. Заради продължаващите нови случаи на COVID-19 в този списък не попадат засега двата най-важни туристически пазара за Кипър - Великобритания и Русия. Те, както и всички други извън двете групи, ще трябва да прекарат 14 дни след пристигането си в самоизолация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови