Кучетата си лаят, керванът си върви: Концесионерът, поискал 5 лв. за шалте към шезлонг за 36 ст. на Нестинарка, глобяван и преди

Александра Маркарян 10 юли 2019 в 12:09 11204 4

Концесионерът на плажа "Нестинарка" - предложил шезлонг срещу 36 стотинки, но и шалте за още 5 лв. за шалте - ще бъде глобен от Министерството на туризма заради неспазване на обявените в договора за концесията цени, съобщи bTV. Санкцията е равна на 5% от годишната концесионна такса, или около 5 000 лв. При второ нарушение договорът ще бъде прекратен, твърдят от министерството.

Нарушението не е първото и в туристическото министерство няма как да не знаят това. През 2017 г. същият концесионер беше глобен, защото принуждаваше плажуващи да плащат по 10 лева за шалте към 36-те стотинки за шезлонг. Хвана го Комисията за защита на потребителите с таен клиент, на когото било обяснено, че няма как да откаже шалтето и да плати само шезлонга - а подобна принуда е нелоялна практика. Тогава министерството също направи проверка, след която министър Николина Ангелкова заяви, че клиентите не са принуждавани да плащат и шалтето, тоест няма нарушение. Днес същото ведомство ще глоби концесионера за същото, за което преди 2 г. е глобен от КЗП.

Концесионерът е акционерното дружество "Перла турист". Получава 20-годишната концесия (до април 2037 г.) през 2017 г. от Министерския съвет след спечелен конкурс през декември 2016 г., е видно от договора. В него ясно е записано, че за целия срок на концесията цената за един чадър е в размер на 36 стотинки с ДДС, за шезлонг - 36 стотинки с ДДС. За шалте в него не се споменава.

Инвестицията, която концесионерът е длъжен да направи за целия 20-годишен период е в размер на 578 079 лв. без ДДС, а годишната му такса се определя по формула, която включва прогнозния приход от плажните места, от които на хартия се печели по 36 ст. за шезлонг и още толкова - за чадър.

"Перла турист" с капитал 9 576 254 лева се управлява от Дора Симеонова, Йордан Христов и Тереза Милчова Божилова и е собственик на: "Апарт" хотел в Царево; "Перла турист инвест" ЕАД, "Робинзон бийч" (70%); консорциум "АДОМ" ДЗЗД; "Бургас строй" ДДЗД; "ОМЗ - Перла" ДЗЗД.

Представляващият дружеството Йордан Николов Христов участва в управлението на:

1. "Спортни имоти Приморско" АД;

2. "Перла турист инвест" ЕАД;

3. "НТ НЕРОТЕК" ЕООД;

4. "ГАЗПЪРЛ" ООД;

5. "КОМУНАЛТЕХМАШ-97-М" АД;

6. Централно газоснабдяване - Хасково АД

7. "КЛОН СОФИЯ" АД;

8. "ОМЗ" ООД;

9. "Изгрев-Йордан Христов" ЕТ;

10. "Робинзон бийч" АД;

11. "Европейска застрахователна и осигурителна компания" ЗАД;

12. "Перла турист" АД;

13. Консорциум "ОМЗ-КИМКООП" ДЗЗД;

14. "ХИММАШ" АД;

15. "ТС-ТРАВЕЛ СОЛЮШЪНС" ЕООД.

Заличени са регистрациите му като управляващ в: "Неротек - Йордан Христов" ЕТ; "Дилингова финансова компания" АД;  "Перла мобил" ЕООД; "Неолхелт" АД; "Брембана България" ООД.

Извън поредната глоба за концесионера на "Нестинарка", ще има още поне една и ще я наложи Комисията за защита на потребителите, обяви днес председателят ѝ Димитър Маргаритов. Става въпрос за плаж по южното Черноморие, "мисля, че е на Черноморец", каза Маргаритов. Там е установено, че при посочена единична цена на чадър и шезлонг клиентите се уведомяват, че ако искат първа линия, задължително трябва да си вземат комплект - тоест чадър с два шезлонга.

Маргаритов определи подобна принуда като "недопустима". Не може да бъдете принуждавани да си вземете нещо, което е извън вашите потребности - заяви той и призова хората за изострена бдителност, така че при проблем те да сигнализират, не само да се оплакват в компания.

Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма - също гост в студиото - увери, че туристическият сезон не е пред провал, защото в чужбина "българският туризмът стои много стабилно" и "кампанията, която тече срещу него, не се отразява в медиите в чужбина". Но - подчерта той - всичко, което гледаме, нанася сериозен ущърб на вътрешния туризъм. Според него е налице "хаос", който е резултат от "доктрината "Ангелкова".

Той се възмути и от изказване на министър Ангелкова: "Министърът каза, че туризмът е 100% частен... Министър, който отдава на концесия публична собственост!" В студиото той заяви още, че министърът е "некомпетентен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9515

4

emovla

13.07 2019 в 01:03

То след като този, дето се казва Милчо е кръстил дъщеря си Тереза, какво повече може да се очаква...?

13510

2

Mayya

10.07 2019 в 16:14

Значи това се явява поне второ нарушение. Кое подред м-ството ще чака за да го глоби. Да не товорим, че вече две години концесионерчето си е направило достатъчно пари за поне 10 глоби. И ще продължава. И кой измисли 20 годишна концесия, за нещо което е сезон за сезон и то по 2 месеца, с преместваеми обекти и без никаква приемственост. Да не разработват минни залежи. И това не е доктрина, това си е чиста проба печалбарство.

17439

1

мнение от IP

10.07 2019 в 12:34

Ей, нито тарикатите се свършват, нито заспалите или корумпирани чиновници. Ясно е, че шезлног не може да е 36 ст. и няма как да се заложи такса на тази база. Всичко това е толкова очевидна далавера, че просто подписалите договора заедно с концесионера трябва да си търсят друга работа!!!