Осигуряват безплатна храна и нощувка на блокираните българи на остров Самотраки

OFFNews
13 август 2019 в 15:54 | 5706 |1

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка, съобщи Министерството на външните работи.

Облекченията са осигурени от гръцките местни власти заради проблема с фериботните връзки, възникнали заради пожара на острова, и важат за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

Безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището:

- Таверна "The Harbour" Haran Bros

- Таверна "Synantisi"

- Таверна "Sta Karvouna" ( Stergios Lazarou )

- Пицария "Phournélo"

- Ресторант "Kumata" (68002, Katsampas – Paleopolis Samothrace)

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една нощ в сградата на Гимназията на острова - Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas -Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Гръцкото министерство на корабоплаването взе решение фериботът "Андрос Джет" (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне курсове от Самотраки до Александруполис и обратно на 14 август 2019 г., сряда. При подходящи метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва пътниците.

Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Препоръчани материали
Мюнхен

Рейтинг : 962

13.08 2019 в 17:47 1
+ 1
- 0
Самотраки е много интересен и красив остров. Все едно планина вътре в морето- има реки, водопади, планински върхове, борови и всякакви гори, лозя, много кози. Там е намерена статуята на богинята Нике, има древен град като мини Акропол. Има какво да се види, хората са прекрасни, цените-ниски, отлична храна в таверните, културно обслужване, няма мутри. Гърците се доказаха като гостоприемни домакини с този жест, лошото е, че само един ферибот има на ден и оттам идва проблемът. Сигурно следващото лято ще увеличат фериботите, защото туристите всяка година се увеличават.