Париж готви глоба от 12,5 млн. евро за Airbnb

Василена Иванова 11 февруари 2019 в 16:11 7342 0

Снимка Airbnb

Париж се кани да съди платформата Airbnb за 12,5 млн. евро. Обвинението е, че в платформата има над 1000 обяви, които са незаконни.

Според законите на Франция, собствениците, които отдават своите жилища под наем, могат да го направят само в 120 дни от годината. Те трябва да се регистрират като бизнес и да показват регистрационния си номер под всяка обява.

Съгласно френското законодателство, компаниите могат да бъдат глобявани до 12 500 евро за всяка реклама.

Airbnb заяви, че правилата са "неефективни, непропорционални и в противоречие с европейските правила".

Париж е втората най-популярна дестинация в платформата Airbnb по отношение на активните наеми. Първата позиция се държи от Лондон.

От платформата съобщават, че автоматично ще премахват правото на резервация за нощувка в имот на територията на града, след приключването на 120-те позволени нощувки. Те също казват, че всички други подобни услуги ще наложат тази мярка.

Според кмета на Париж Ан Идалго нерегламентираните и неразрешени апартаменти, които се дават под наем, „развалят някои парижки квартали“, пише Би Би Си.

Идалго определя глобата като "рекордна" и казва:

"Нямам нищо против парижани да отдават под наем жилищата си няколко дни в годината, за да свързват двата края".

Проблемни са собствениците, които отдават целогодишно апартаменти, без да се регистрират, казва тя, определяйки платформи като Airbnb като "съучастници" в този процес.

От Airbnb смятат, че жителите трябва да се възползват максимално от посетителите в техните градове и смятат, че мярката е некоректна.

Все пак Париж не е единственият град, които е подложен на такива правила. Подобни мерки са взели и в Амстердам, Берлин, Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско, Сингапур, Токио и др.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови