Правителството приравни екскурзоводите с лекарите

OFFNews
24 юли 2019 в 16:10 | 7192 |1

Професиите "Екскурзовод" и "Планински водач" стават регулирани професии.

Решението взе правителството днес по предложение на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Регулирани професии сега са например лекар, лекар по дентална медицина, фармацевт, архитект. Тези специалности са от обществена значимост и/или са от съществено значение за живота и здравето на хората. Упражняването им е строго определено чрез законови, подзаконови или административни разпоредби. Следването на студентите пък е значително по-тежко и продължително, отколкото обучението в бакалавърските университетски специалности, а дипломирането е след тежки държавни изпити.

Защо е необходимо добавянето на "Екскурзовод" и "Планински водач" не става ясно от резюмето на решението, изпратено от пресслужбата на МС до медиите.

В него се казва само: "Спазени са условията и изискванията за регулирана професия, съгласно Закона за туризма и Закона за признаване на професионални квалификации по отношение на професията „Екскурзовод“ и професията „Планински водач“.

Регулираните професии са от обществена значимост и/или е от съществено значение за живота и здравето на хората, упражняването на които е определено чрез законови, подзаконови или административни разпоредби.

456

Рейтинг : 1810

24.07 2019 в 19:18 1
+ 1
- 0
Ами защото се опитват да ни убедят, че туризмът е от обществена значимост и жизненоважен за цялата държава, без него всички сме умpeли.