Пробуждане в града на контрастите – Токио

Внимание, японската култура може да промени сериозно възприятията Ви за света!

Екатерина Титова 01 юни 2019 в 10:00 8116 0

Снимка Екатерина Титова

„Страната на изгряващото слънце“ – Япония е уникална смесица от вековна традиция и непреходна красота в комбинация с модерния отпечатък на XXI век - най-новите постижения в областта на архитектурата и технологиите.

Повечето хора казват, че Токио е мястото, където останалата част от света отива, за да си представи как ще изглежда бъдещето, което веднага още при първата среща с тази култура разбирате, че се оказва вярно. Интересно е, че перспективите, които очертава цивилизацията им не са единствено за прогреса в технологичните постижения, а са за начина на комуникация между самите японци и възприятията им за околните и света.

Туристите избрали тази дестинация ще имат възможност, освен да надникнат в един различен мироглед, да пробват вкусната храна, която е истинска наслада за сетивата.

Започвайки своето пътешествие из тази островна държава от най-многолюдния град в света – столицата Токио, чието старо име е Едо, попадате в един мегаполис със стряскащата цифра население от над 37 000 000 души. И докато в София с население около 2 000 000 души задръстванията, трафикът и нередовния градски транспорт са ежедневие, в японския град тези премеждия са мит. Дори нещо повече – градът е смятан за един от най-безопасните в света и затова обичайна гледка е да видите деца, които пътуват сами в градски транспорт.

Друга обичайна гледка са подремващите японци с наведени глави, които „присъстват, докато спят“, и които ще видите освен в метрото, в парковете, в книжарниците, в търговските центрове и на всяко друго публично място. Япония е една от най-трудолюбивите нации в света и проучванията показват, че средно японците спят по-малко от 7 часа, поради което е възприето като част от културата им дрямката на различни места и това не прави впечатление на никой.

Въпреки многобройните жители на този град веднага ще забележете неговата чистота в допълнение с пълната липса на кошчета за отпадъци или както гласи една мисъл първото проявление на съвършенството е абсолютната чистота.

Друга гледка, която ще ви направи впечатление за местните възприятия и нрави са мъжете, които носят костюми. Част от наложения етикет е работещите да бъдат облечени официално независимо от работната позиция, която заемат, така например дори един готвач пътувайки към работното си място е облечен с костюм.

Едно от притегателните места в „източната столица“, както буквално се превежда Токио е най-голямото кръстовище в света Шибуя (Shibuya), където на пет пешеходни пътеки в час пик преминават няколко хиляди хора.

Разположено в средата на модерен търговски район, заобиколено от неонови надписи и гигантски билбордове с крещящи реклами, това кръстовище определено представлява атрактивна гледка, когато започне пресичането на тълпите, които дори в хаоса са организирани със странната учтивост на японците даващи път на всеки.

Внушителните небостъргачи са пръснати из целия град, а разстоянията наистина са мащабни, така че освен използването на удобното метро за придвижване от един район в друг, се пригответе за дълги разходки.

В непосредствена близост до кръстовището се намира изходът на гара Шибуя, пред който е един от националните символи на лоялността в Япония – бронзовата статуя на кучето Хачико, което продължава да очаква своя стопанин.

Повечето от вас вероятно са гледали филма с Ричард Гиър „Хачико: Историята на едно куче“ и са добре запознати с вдъхновяващия разказ за легендарната вярност и силата на любовта на едно от най-известните кучета в света, а в случай, че не сте имали тази възможност – препоръчвам Ви да го направите.

В Токио можете да разгледате безброй интересни забележителности събрани от различни кътчета буквално от целия свят като например копието на Айфеловата кула – Токийската кула (Tokyo Tower), която се извисява по-високо в небето с 9 метра и се е превърнала в един от символите на издигането на Япония като значителна икономическа сила.

Друг интересен район е Одайба, който е най-големият изкуствен остров в Токийския залив и на когото са разположени виенско колело предлагащо красива гледка и умален вариант на статуята на свободата, от където можете да се насладите на прекрасния залез. Островът се свързва със сърцето на Токио посредством моста на Дъгата (Rainbow Bridge), който сякаш неволно със своята архитектура прави препратка към така известния мост в Сан Франциско – Голдън Гейт.

За почитателите на спиращите дъха гледки и вкусната храна точното място е кметството на града – Metropolitan Government Building. Един бърз асансьор ви отнася на 45 етаж, от където имате възможност да се насладите на великолепна панорамна гледка, за която входът е абсолютно безплатен. В допълнение можете да посетите високия клас ресторант, който се намира там и да изпробвате различни местни специалитети на много приемливи цени. Друга гледка, която си заслужава да бъде посетена е приличащата на самурайски меч кула Sky Tree, която служи като телевизионна.

Подобно на противоположност на внушителните небостъргачи, които ще ви заобикалят навсякъде из града, са многобройните паркове, които ще оставят съвсем различно усещане у вас. За да можете да се насладите на цялата красота на японската природа препоръчително е да пътувате през пролетта, когато ще имате възможност да станете свидетели на едно от най-изключителните природни събития в света, а имено феноменът Сакура или цъфтенето на вишневите дървета.

Вишните символизират националния характер на японците, а животът на самураите, които са били готови да го пожертват при необходимост е бил сравняван с краткотрайните цветчета. В наши дни съществуват близо 400 вида сакура, като най-разпространените цветове, в които цъфтят са розово и бяло, но може да бъде видяна в червено и жълто.

По това време от годината много от местните жители си правят пикник под дърветата – традицията се нарича „Ханами“ (Hanami). Според източната философия вишневият цвят напомня на хората за преходността на живота, тъй като тази крехка красота продължава изключително кратко - между три и пет дни, а прогнозите за цъфтежите са толкова разпространени и следени, подобно на нашите метеорологични прогнози за времето.

Пролетното пробуждане на вишните освен в парковете и природата се наблюдава и по рекламните билбордове, по различни напитки и сладкиши, като брандировка на различни марки дрехи и автомобили, изобщо завладяват изцяло ежедневието на местните.

Подобно на сватбен воал белите венчелистчетата обгръщат канала Меруго промеанад (Meguro river cherry blossoms promenade) и езерото в парка Чидоригафучи (Chidorigafuchi park), в което грациозно плуват сини лодки.

Сред големите столични паркове, в които можете да се насладите на прекрасните цъфтежи е Уено (Ueno), на чиято територия са разположени няколко музея – Националния музей на Токио, Националния музей на Западното изкуство, Токийски метрополитан музей на изкуството и зоологическата градина.

За истинските ценители на изкуството една от най-атрактивните галерии в града е музеят за дигитално изкуство – Team Lab Borderless, който е разположен на изкуствения остров Одайба. Това място ще промени разбиранията ви за дигитално изкуство, защото именно тук се срещат изкуството, науката, технологиите и природата. Атракцията привлича милиони посетители, въпреки своята немалък вход от около 50 лв., които определено си заслужава всеки да инвестира. Разположен на площ от 10 хил. кв. метра, върху които в различни зони се представят дигитални образи променящи се при взаимодействието с посетителите. Илюзията и усещането, което се създават превръща всеки един в участник и част от цялото изживяване.

Едно от интересните местенца, където можете да изкарате релаксиращо следобеда си са някое от многобройните котешки кафенета. Докато у нас, както и при съседите ни в Гърция или Македония обикалящите около кръчмите котки са обичайна гледка, при японците картината е по-различна, тъй като са сред най-гъсто населените.

Жителите на Токио често обитават много малки апартаменти, в които не е разрешено отглеждането на домашни любимци, поради което този тип заведения, в които могат да погалят и погушкат животни докато пият своето питие придобиват много голяма популярност.

Освен с котки, кафенета има и с кучета, опитомени сови, зайци и др., а за почитателите на сладките изкушения задължителна дестинация, която трябва да посетите е улица „Такешита“ (Takeshita), която предлага многобройни сладкарници и магазинчета предлагащи всякакви палачинки, бонбони, торти и други местни сладкиши.

Списъкът със забележителности, които този футуристичен град предлага е наистина много дълъг и интересен – започвайки от Императорския дворец, многобройните храмове, сред които най-старият – Асакуса Каннон, най-скъпият увеселителен парк в света, десетки природни паркове, музеи и др.

А в случай, че този многоброен списък не е бил достатъчен за вас, чудесен повод да посетите Токио са предстоящите Олимпийски игри през 2020 година, чиято подготовка дори и в момента се наблюдава, а рекламните им магазини и отброяването на оставащите дни до тях са завладели навсякъде града.

Със своята организираност, мироглед и история японците разкриват една култура от бъдещето, към която всички ние трябва да се стремим и в която както гласи една японска мисъл „усмивката определя това как виждаш света и какво мислиш за него“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови