Селото, в което всички говорят със знаци

OFFNews 09 април 2019 в 15:09 4246 0

В Бенгкала, разположен на северната част на остров Бали, всички жители говорят чрез жестомимичния език - "ката колок", буквално означаваща „глух разговор“ на индонезийски и е основното средство за комуникация само за 44 души на цялата планета.

Въпреки че селото се намира на остров Бали, това място остава скрито от очите на туристите. Бенгкала има по-висок брой родени глухи от нормалното за население от седем поколения насам.

Местните жители отдавна приписват това на проклятие, но учените наскоро го оправдаха, като отдадоха явлението на рецесивен ген, известен като DFNB3. Заради това през последните десетилетия едно на всеки 50 деца в тази общност се ражда глухо.

В много отношения всички глухи от раждането си в тази общност са по-щастливи от глухите хора в други области. Това е така, защото повече от половината жители на планинското село също са научили "ката колок", за да могат да общуват с глухите членове на семейството и приятелите си.

"Ако съдбата ти е да се родиш глух, тогава вероятно тук ще бъде най-доброто място в света да се родиш!", казва говорителят на Алианса на глухите на Бенгкала Кетут Канта.

Всички жители в селото получават еднаква заплата, независимо дали са глухи или не. Въпреки това не е лесно за глухите да си намерят работа извън селото, а местната работна заплата често е около 5 долара на ден.

"Ката Колок" е повлияна изключително малко както от индонезийския, така и от международния жестомимичен език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови