Туристическа асоциация поиска помощ от 2000 лева за екскурзоводи и планински водачи

OFFNews 07 април 2020 в 13:51 3262 1

Снимка Асоциация Планини и хора

Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) предложи спешни мерки за запазване на малкия и среден бизнес, които изпрати до премиера Бойко Борисов и ресорния министър Николина Ангелкова.

Организациите от този сегмент подчертават, че секторът им е най-засегнатият от разпространението на коронавируса и пандемията може да доведе до лавина от фалити. Според БААТ мярката 60:40 е напълно неприложима за туристическия бранш и са необходими различни мерки за подкрупа от общовалидните.

По отношение на туроператорите от асоциацията предлагат мораториум върху социалните плащания за периода на извънредно положение и 6 месеца след това, разсрочване на отчисленията към бюджета по осигуровки на заетите лица и управителите на дружества, които се водят самонаети лица с договор за управление.

Освен това от БААТ искат да има и еднократна финансова помощ за покриване на направените разходи и отказ за възстановяване на плащания от доставчици на услуги или безлихвен кредит, с отсрочка за начало на обслужването за срок от 6 до 12 месеца.

От организацията подкрепят останалите браншови организации и настояват в Закона за туризма да бъдат въведени норми в условията на извънредно положение и пандемия, с които да се уреди специфичната ситуация на невъзможност за туроператора да изпълни своите задължения,

Четвъртата мярка, за която настояват от БААТ е отсрочването на застраховката „Отговорност на туроператора“ в случаите, когато падежът за подновяване е в периода на извънредно положение, така че тези субекти да могат при отпадане на обстоятелствата, препятстващи тяхната дейност, да възстановят незабавно своята
дейност в рамките на изискванията на Закон за туризма, като заплатят с нова дата застраховка.

Има нужда от разговор със застрахователите, които предлагат застраховка "Отговорност на туроператора" във връзка с покриване на настоящи щети или възникване на подобни в бъдеще при форсмажорни обстоятелства, посочват от асоциацията.

БААТ предлага и специални мерки по отношение на екскурзоводите и планински водачи. 

Качеството в организираните пътувания и възприятието на България като туристическа дестинация до голяма степен зависи от работата на екскурзоводите и планинските водачи. Те практикуват професията преди всичко, като самоосигуряващи се, на граждански договор или като управители на малки бизнеси. Въведените забрани обричат тези категории професии на глад. Те попадат изцяло извън категориите граждани и бизнеси, които могат да разчитат на компенсаторни мерки, поне засега. Може да се предполага, че много от тях биха били
принудени да сменят професията. Провеждането на организирано пътуване без квалифициран екскурзовод и/или планински водач е невъзможно и практически забранено, посочват от браншовото обединение.

От БААТ са категорични, че професионална преориентация дори само на 20% от настоящите кадри би поставила пред огромни изпитания дейността на туроператорите и приемащите дестинации в България, дори
курортите.

Действащите екскурзоводи и планински водачи са гръбнакът на този отрасъл. Поради това настоятелно Ви молим да подкрепите усилията ни да ги запазим. Общо става дума за под 900 души, които активно практикуват, при 1724 души общо регистрирани в Националния туристически регистър екскурзоводи и планински водачи, пишат от асоциацията в писмото до премиера Борисов.

Затова те предлагат финансови обезщетения/ еднократна помощ в размер на до 2000 лева, от Министерството на труда и социалната политика в случай, че могат да удостоверят с документи професионалните си ангажименти в периода април-юни месец 2020 г.

Освен това от БААТ искат мораториум върху плащанията на здравни осигуровки от тяхна страна при запазване на здравноосигурителните им права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

DepecheMode

07.04 2020 в 13:58

Горките екскурзоводи и водачи, тежко е за тях, абсолютно никаква работа нямат. Трябва да им се помогне. Защото после ще ги търсим, но дали ще ги намерим...