Туризмът спира до 13 април, засега

OFFNews 17 март 2020 в 17:41 2516 1

Издадох заповед до 13 април да се преустановят всички туристически дейности – основно вътрешен и изходящ туризъм, входящ туризъм също. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет.

Според нея е безотговорно в сегашната ситуация да се пътува с цел туризъм и екскурзии.

Много тежко ми е това да го кажа, но е важно за здравето на хората, добави министърът.

Ангелкова уточни, че е необходимо всеки да се държи отговорно, за да можем заедно да се борим и да продължим напред.

"Само на добра дума и воля не се получава. Оказва се, че все още има 483 българи, които са на екскурзия в чужбина - в Египет, Турция, Буенос Айрес, Египет, Нова Зеландия, Франкфурт, заминали март месец, защото им предстои завръщане днес, утре, някои на 21 март. Много е безотговорно всичко това. Тежко е да виждам как няма туризъм, но това е на практика в целия свят. Апелирам всички да са максимално отговорни, стегнати, заедно, за да минем по-бързо през всичко това. Не можем да се ангажираме с това дали ще имаме изобщо летен туристически сезон, добави Ангелкова.

Според нея в момента целият сектор туризъм е блокиран. 

"Разчитаме юли-август да сме в по-спокойна ситуация, но няма как да предвидим това. Все още резервациите за юли и август не се отказват. Не можем да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон", каза още Ангелкова.

Според нея секторът е заплашен от вълна от фалити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови