Туроператорите са против законопроекта анти-Airbnb

OFFNews 26 ноември 2019 в 17:51 3948 0

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) не подкрепя промените в Закона за туризма, предложени от Менда Стоянова (ГЕРБ) и Валери Симеонов (Обединени патриоти), с които управляващите взеха на мушка Booking и Airbnb и българите, предлагащи апартаменти чрез онлайн платформи.

"Трябва да се плащат данъци и да се издават финансови документи, но тези електронни платформи са факт в цяла Европа и целия свят. Българският туризъм и в момента е свръхрегулиран, за да се измислят и допълнителни разпоредби, които да пречат на бизнеса", заяви Даниела Стоева, председател на АБТТА.

От асоциацията упрекнаха Министерството на туризма в тотална неефективност в изразходването на средствата за реклама на България. Според туроператорите ведомството на Ангелкова насочвало усилията си в погрешна посока, насочвайки бюджетите към морския туризъм, който тази година отчете сериозни спадове, които щели да продължат и догодина. В същото време за културния туризъм отчитал ръстове не оставало нищо.

"Няма никаква устойчивост на сектора. По морето има струпване на много хора за около 2 месеца, които след това стоят празни. Не се прави нищо за развитието на сегменти с висока принадена стойност като конен, исторически и велотуризъм", категоричен бе Байко Байков от организацията.

Според данните на АБТТА изтичащият туристически сезон е бил противоречив и турболентен. Официалният спад е само 2 процента, но по морето сривът бил драстичен. 

Туризмът в съседните страни нараства всяка година с 6-8%, тоест изоставаме с около 10 на сто", подчерта Байков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови