В Несебър: пазим дюните или пазим на платената зона на плажа?

OFFNews - Бургас 15 юли 2017 в 13:36 13342 3

Снимка OFFNews

Спорна и противоречива забрана за поставяне на хавлии и чадъри е наложена от наемателя на Южния плаж на Несебър още от началото на сезона. С табели, той е забранил разрушаването на дюните на ивицата, но и плажуването върху тях.

Видеокамери и охранители пазят дюните на Южния плаж в Несебър от недобросъвестни туристи. От началото на сезона защитените пясъчни дюни са под денонощно наблюдение, осигурена е и физическа охрана. Всяко нарушаване целостта на дюните ще бъде записано на лентата и ще бъде използвано като доказателство срещу нарушителите. Видеотехниката е монтирана от новия стопанин "Ауто фактор", който е наложил пълна забрана за поставянето на плажни принадлежности върху защитените пясъчни образувания“, се казва в прессъобщение на фирмата – наемател, разпратено в края на юни.

Местни жители сигнализираха, че всъщност не става въпрос за защита на дюните, а в защита на частния интерес, защото е ограничена зоната за безплатно плажуване.

Проверка на място показва, че табелите, с които се забранява поставянето на плажни принадлежности като чадъри и хавлии, започват ведната след платената част на ивицата, на която наемателят е поставил своите плажни принадлежности. Въпреки че на пясъка не се вижда растителност, той е посочил, че санкция заплашва всеки, който постави хавлия и чадър в тази зона. Дюните с растителност се виждат ясно, на десетки метри от ограничителните табели.

В схемата за разполагане на преместавеми обеки и съоръжения, забраненият участък е посочен като „зона за свободно разполагане на плажни принадлежности“. Въпреки това, табелите забраняват именно това, а заплахата за глоба е между 500 и 5000 лв. Малка част от тази зона е отбелязана като "зараждащи се дюни". Санкцията може да бъде наложена спрямо Закона за защитените територии, в която е уточнено, че е не се позволява късане на растения, къмпингуване, шофиране през дюните и безпокоене на птиците, пише още на табелите.

Плажът попада в защитена зона Ахелой – Равда – Несебър, но в нея няма забрана за плажуване. В точка 2 от режима на дейности в зоната е описано:

Забранява се увреждането и унищожаването на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни, извън активната плажна площ, освен в случаите на почистване от инвазивни и неместни видове; увреждане или унищожаване на дюни чрез разораване, разкопаване, засипване, подравняване, утъпкване, паркиране и др.

А до колко това е активна плажна площ показва схемата на ивицата.

От Министерството на туризма, които са информирани за случая, не отговориха дали са извършили проверка и какво е констатирала тя. От фирмата – наемател също не отговориха на изпратените към тях въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

16.07 2017 в 08:46

Е, тази статия много добре обяснява опашките на Кулата и Маказа. След като мутрите превзеха туризма българите избягаха на юг. Лошото е , че мутрите превзеха и държавното управление. Това пък обяснява опашките на Терминали 1 и 2.
Селски тарикати има навсякъде по света. В България обаче такива са в управлението и това поведение се възприема като нормално и успешно. На това му казвам "ефекта Борисов". И по-лошо ще става.

21061

2

рамбо

15.07 2017 в 15:05

Забранява се приближаването на по-малко от 1 км. до плажа на всеки, който не е готов да подари поне стотачка на мутронаемателя на плажа. Стреля се без предупреждение!! Такъв е правилника на нашето черноморие.

14469

1

случайно прочетох

15.07 2017 в 14:20

В Гърция няма такива табели по плажовете.И там има селски тарикати, но не са толкова нагли, като нашите.