Изграждат световен гребен център в Пловдив

OFFNews 21 септември 2022 в 13:15 2258 0

Гребане

Снимка Фейсбук

С новия гребен канал ще се модернизира съществуващия Олимпийски гребен канал и съседния парк, което ще ги превърне в мултифункционален комплекс за спорт, развлечение и защитен парк

Изграждането на втория гребен канал в Пловдив ще превърне града в световен център на гребането, категорично е журито на годишните награди за строителство LUXURY Property Awards 2022. Проектът е финалист в тазгодишното издание на престижната класация.

"Проектът за създаването на втори гребен канал в града и обособяването на Световен гребен спортен център с парк за водни атракции, отдих и риболов ще превърне Пловдив в притегателен център за милиони туристи и ценители на водните спортове. С построяването на помощния канал Пловдив ще може да организира големи състезания, които да привличат състезатели и туристи от цял свят. Това ще генерира и сериозни приходи в градската икономика.", коментираха инвеститорите.

Новият проект може да осигури още поне две водни връзки към съществуващия канал - едната е на стартовата линия, другата - на финала. Така той ще отговори на изискванията на Международната федерация по гребане (FISA). Главният източник на вода е река Първенец, а необходимите допълнителни количества ще бъдат осигурени от каскадата "Доспат-Въча", уточняват инвеститорите. Размерите на съоръжението ще бъдат приблизително с дължина - 2100 метра, ширина - 45 метра и дълбочина - 1,5 метра.

С новия гребен канал ще се модернизира съществуващия Олимпийски гребен канал и съседния парк, което ще ги превърне в мултифункционален комплекс за спорт, развлечение и защитен парк. От северната част на съществуващия канал ще се обособят шест зони за паркиране на близо 700 паркоместа. В парка хората ще се придвижват с туристически влакчета и велосипеди, за които ще има изградени алеи.

Последното международно състезание по гребане в Пловдив беше през септември 2018 г., когато градът беше домакин на Световното първенство за мъже и жени до 23 години, а в града гостува президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който направи и символична първа копка на втория гребен канал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови